Лятото свърши: тествай се безплатно и анонимно за ХИВ и хепатит C

0
658
безплатно и анонимно
безплатно и анонимно

Лято официално свърши. Независимо от COVID-19 пандемията, за поредна година стотици хиляди българи са осъществили пътуване с цел почивка. По време на тези пътувания понякога се случва секс без предпазни мерки. Следователно, добра идея е да се изследваш безплатно и анонимно за сексуално предавани инфекции. Гей/би мъжете продължават да са диспропорционално афектирани от ХИВ и хепатит C.   

Защо е добра практика да се изследвам за ХИВ и хепатит C?

Защото ХИВ и хепатит C са живото-застрашаващи инфекции, за които вече има терапии. За хепатит C има окончателен лек, който се приема между два и три месеца и напълно изчиства вируса от тялото. За ХИВ има поддържаща терапия, тя е под формата на само една таблетка на ден и смъква количеството вирус до т. нар. „неоткриваемо“ ниво. Човек с неоткриваем ХИВ статус не може да предаде инфекцията по време на секс, дори ако не ползва кондом.

Къде мога да се тествам безплатно и анонимно за ХИВ и хепатит C?

Можеш да се изследваш безплатно и анонимно за ХИВ и хепатит C по програма АЙВЪР. Инициативата се извършва на всички адреси на лаборатория РАМУС (повече от 180 адреса в България). Кликни ТУК за да си харесаш адрес.

Харесах си адрес, какво трябва да кажа?

Необходимо е просто да кажеш следното: „по програма АЙВЪР искам да се тествам анонимно и безплатно за ХИВ и хепатит C“.

Как ще разбера, че съм на правилното място?

Когато си харесаш удобен за теб адрес, ще видиш голям кръгъл стикер, който е залепен на врата, прозорец, или регистратура. Ето как изглежда той:

Защо програма АЙВЪР в лаборатории РАМУС?

Защото тестовете с кръв от вената са несъмнено по-точни от тестовете с боцкане по пръста, както и от оралните тестове. Тестът за ХИВ по програма АЙВЪР в лаборатория РАМУС изследва и за p24 антиген и за антитела (HIV type 1 and 2, p24 Ag, Ab). Тестовете, които следят за p24 антиген, засичат ХИВ между 11 и 30 дни след инфекция. До сега в България никога не е имало програма за безплатно и анонимно тестване с толкова точен тест за ХИВ.