Алтернативна медицина за хепатит C и ХИВ? Наистина?

0
608
алтернативна медицина за хепатит
алтернативна медицина за хепатит

COVID-19 пандемията непрестанно припомня, че много граждани са крайно конспиративно настроени. В момента умират стотици българи, всяка седмица, заради новия коронавирус SARS-CoV-2. Основната причина? Нежелание за ваксинация с напълно безплатни, доказано безопасни и силно ефективни ваксини. Тази траектория е до болка позната при кампаниите за безплатно тестване за ХИВ и хепатит C. Практиката се преповтаря и при нежеланието за започване на ХИВ терапията (безплатна за всички) или лекът за хепатит C (безплатен чрез НЗОК). Конспиративно настроените понякога се спират на алтернативна медицина за хепатит C и ХИВ.

Смърт заради алтернативна медицина за хепатит и ХИВ

Хората, които отказват да се ваксинират против COVID-19 или тестват за ХИВ и хепатит C и други животозастрашаващи инфекции, са свой собствен враг. Подобно на анти-вакс движението, всички хора, които употребяват алтернативна медицина срещу ХИВ и хепатит C (вместо реалната медицина за тези инфекции), правят обратното на това да си помогнат. Нужно е да с отбележи, че употребата на хомеопатия, билки или пробиотици, нито предпазва от вируси, нито ги лекува.

Какво е алтернативната медицина?

„Алтернативна медицина“ е термин, който касае продукти, за чиято дейност напълно липсва консенсус, че има ефектът, който се твърди (от определени хора), че е доказан. Слушането на псевдонаучни твърдения е опасно. Ето и няколко примера: употреба на хранителни добавки за подсилване на имунната система при ХИВ-позитивни, вместо стартиране на антиретровирусна терапия. Употребата на билки при хора с хроничен хепатит C, вместо изчистване на вируса от тялото чрез окончателния лек за хепатит C.  

Не си се тествал за ХИВ и хепатит C?

Няма причина да не го направиш. Можеш да се тестваш безплатно и анонимно и за двете инфекции във всяко кътче на България. Избери си адрес от ТУК. Ако твоят резултат е положителен, той трябва да бъде потвърден с по-висок клас тестове. Ако финалните резултати са положителни, употребата на алтернативна медицина за хепатит C или ХИВ, вместо реална медицина, застрашава твоя живот.