Пълна кръвна картина (ПКК) не е тест за хепатит C и ХИВ

0
2434
Пълна кръвна картина
Пълна кръвна картина

В гей общността (и не само) продължава да има слаба информираност относно хепатит C, ХИВ и други сексуално предавани инфекции. Много често фразата „аз съм чист“ е съпроводена от монолог, че съответният човек си е правил много тестове. Но какви тестове? И кога? Не става ясно. Твърде много хора остават с грешното впечатление, че извършването на пълна кръвна картина е диагностика за ХИВ или хепатит C.   

Пълна кръвна картина не изследва за хепатит C или ХИВ

Някой, някога сякаш е започнал да разнася погрешната информация, че рутинните кръвни изследвания включват тестове за инфекции. Това не е вярно. Често извършвано пакетно изследване от лични лекари, както и други специалисти, е това за пълна кръвна картина (ПКК). Този пакет, обаче, не включва и никога не е включвал тест за хепатит C или за ХИВ. Следователно, ако в приложенията за гей запознанства някой се хвали, че редовно си прави годишни кръвни изследвания, въпросът трябва да бъде: какво включват те?

Аз съм чист, защото си направих пълна кръвна картина

Ако си се изкъпал, но не си дал кръв за пълна кръвна картина, пак ще си чист. Човек, който е инфектиран с ХИВ или хепатит C или друга инфекция, който се къпе всеки ден, също е чист, с разликата, че има инфекция в тялото си. Изцяло от теб зависи да си наясно с твоя хепатит C статус, както и ХИВ статус. Нужно е да запомниш, че можеш да разбереш дали имаш конкретна инфекция, само и единствено след като си направиш тест за тази инфекция. Тоест, само тест за хепатит C може да ти каже дали имаш или нямаш хепатит C. Единствено тест за ХИВ може да ти даде информация дали имаш или нямаш ХИВ. Изследвания за пълна кръвна картина (ПКК) никога не са могли и продължават да не могат да диагностицират инфекции.

Тествай се безплатно и анонимно за хепатит C и ХИВ още днес

Харесай си адрес от картата в този линк.