Европа вероятно няма да постигне елиминиране на хепатит C до 2030

0
457
Елиминиране на хепатит
Елиминиране на хепатит

Според AIDSmap, държавите от Европейския съюз са далеч от постигането на глобалните цели за елиминиране на хепатит С. Информацията е представена от д-р Дъфел от Европейския център за контрол на заболяванията на 18-ата Европейска конференция по СПИН.

Каква е стратегията за елиминиране на хепатит?

През 2016 г. Световната здравна асамблея приема глобални цели за елиминиране на хепатит. Стратегията цели да елиминира вирусния хепатит чрез намаляване на новите инфекции с 90% и смъртните случаи с 65% до 2030 г. ECDC изчислява, че 3,9 милиона души са живели с хепатит С в Европейския съюз, Обединеното кралство, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия през 2015 г. Това са около 6% от хората с хепатит C в света (71 милиона). Разпространението на хепатит С е силно концентрирано сред хората, които инжектират наркотици, затворници, гей/би мъжете (особено тези, живеещи с ХИВ) и мигрантите.

Европа не събира успешно данните за хепатит

Измерването на напредъка в региона е предизвикателство поради липсата на събиране на данни в някои страни. През 2020 г. в повечето страни в региона все още липсват актуални оценки за това колко хора живеят с хепатит С. Осем държави в региона не докладват дали техните системи за кръводаряване са премахнали платеното кръводаряване през 2016 г. Подпомагането на хората, които употребяват инжекционни наркотици остава слабо. До 2019 г. само три държави са постигнали целта да раздават 200 спринцовки на употребяващ наркотици годишно. Данните за каскадата от грижи остават ограничени.

Държавите как се справят с диагностиката на хепатит?

По-малко от половината държави в региона могат да докладват диагнози за хепатит С за 2020 г. Въпреки че малко повече държави са в състояние да докладват колко хора са били лекувани за хепатит С през 2020 г., по-малко от десет могат да докладват колко хора са окончателно излекувани. Само четири държави в региона – Франция, Ирландия, Италия и Швеция – се смята, че са диагностицирали повече от половината хора, живеещи с хепатит С до 2020 г. Разпространението на недиагностицираните случаи е особено високо в Румъния и Гърция. Тестването за хепатит C все още не се предлага в затворите в няколко страни, включително Румъния, Латвия и Гърция.

Късното диагностициране на хепатит може да е фатално

Липсват и данни за късно диагностициране. Само пет държави предоставят данни през 2020 г. за хепатит С, диагностициран в стадия на декомпенсирана цироза или хепатоцелуларен карцином. Тези оценки варират от 5% до 27% от всички диагностицирани случаи. Данни за промените в заболеваемостта и разпространението на хепатит С също липсват за повечето страни. Проучванията на заболеваемостта до голяма степен са ограничени до хора, които инжектират наркотици. Нито една страна в региона няма доказателства за значително намаляване на предаването на хепатит С сред хората, които инжектират наркотици между 2015 и 2019 г.

Европейският регион не се справя с епидемията от хепатит

Според прогнозите на ECDC, европейският регион е малко вероятно да постигне целта за елиминиране на хепатит до 2030 г. През 2015 г. ECDC изчислява, че 64 000 души с хепатит С са починали от проблеми, свързани с черния дроб. За да се постигне целта за елиминиране на хепатит, смъртните случаи трябва да намалеят до 22 400 годишно до 2030 г. Но смъртните случаи от рак на черния дроб се увеличават. Държавите в региона трябва да направят значителни инвестиции в епидемиологията и мониторинга, подкрепа за хората, които употребяват инжекционни наркотици, тестването и лечението.  

Всеки човек над 18 годишна възраст трябва да се тества за хепатит C

Изследвай се безплатно и анонимно за хепатит C навсякъде в България. Харесай си адрес, като кликнеш ТУК.