Ти си излекуван от хепатит C? Не си прави тестове за антитела

0
677
Излекуван от хепатит C
Излекуван от хепатит C

Терапиите, които окончателно изчистват хепатит C от тялото са налични в България от 2016-та година. Независимо от този факт, много пациенти продължават да се лутат из недружелюбната българска здравна система. Всеки пациент с хепатит C, без изключение, в крайна сметка иска да знае, дали е излекуван от хепатит C. Но май се оказва, че немалко доктори в България пропускат да споделят с пациентите си на достъпен език, че в кръвта винаги ще има антитела на вируса.

Как да разбера, дали съм излекуван от хепатит C?

Единствено PCR тест за хепатит C може да ти даде този отговор. Не PCR за COVID-19 (SARS-Cov-2) или за друга инфекция, а единствено и конкретно PCR за хепатит C. Изследването не само ще ти даде информация дали си излекуван, но ако е положително, ще измери количеството вирус в кръвната проба. Този тест ти се полага като завършваща част на лечението за хепатит C. Изисквай от твоя лекуващ лекар документите с резултата от твоя PCR тест за хепатит C и ги запази.

Ти си излекуван от хепатит C? Престани да си правиш тестове за антитела!

Почти сигурно е, че тестовете за антитела на хепатит C (anti-HCV) винаги ще са положителни. Това е така, защото развитите в организма антитела спрямо хепатит C обикновено са пожизнени. Положителният тест за антитела регулярно шокира хората, на които им е казано, че вече са напълно свободни от хепатит C. Като резултат, при някои от тях цикълът на тревожност и отчаяние стартира наново. Те започват да си мислят, че всъщност не са били излекувани и търсят нови консултации от лекари. Това е абсолютно излишна тревога за всеки пациент. Подобни недоразумения нямаше да се случват, ако имаше качествен диалог на разбираем език между лекуващия лекар и пациента.

Никога не си се тествал за хепатит C?

Направи го още сега. Изследвай се безплатно и анонимно на повече от 180 адреса на територията на България. Кликни ТУК за да си избереш удобна за теб лаборатория.