Като гей/би мъж, какво научи за хепатит C през 2021?

0
608
гей/би
гей/би

Световната здравна организация ясно казва, че хепатит C продължава да е сериозен проблем за милиони по света. Една от групите, които са диспропорционално афектирани от вируса, са гей/би мъжете.

PrEP предпазва гей/би мъжете от ХИВ, но не и от хепатит C

Не се говори достатъчно често за факта, че PrEP (пре-експозиционна профилактика) се прилага само за защита от ХИВ инфекция. PrEP не може да те предпази от хепатит C, сифилис, гонорея, хламидия, микоплазма и други инфекции. Не малко гей/би мъже, които употребяват PrEP забравят да се изследват за хепатит C и останалите сексуално предавани инфекции, които се предават лесно при секс без предпазни мерки.

Анален секс без кондом те излага на риск от заразяване с хепатит C

Голяма част от диалога за сексуално здраве в гей общността все още е основно фокусиран върху ХИВ. За хепатит C не се говори достатъчно често, нито за факта, че вирусът може да се предаде при анален секс без кондом. При гей/би мъжете, които живеят с ХИВ, се увеличава шансът да се случи инфекция с хепатит C.

Убеден ли си, че са ти нужни наркотици по време на секс?

ChemSex (употребата на наркотици по време на секс) вълната отдавна е в България. Проблемът не е само с т. нар. „твърди наркотици“ като хероин и кокаин. Употребата на каквито и да е психоактивни вещества по време на секс води до състояние на загуба на контрол. Когато нямаш контрол и си в интимна ситуация с друг човек или група от хора, значително се увеличава възможността да не използваш предпазни средства за секс и да се заразиш с хепатит C.

Знаеш ли своя хепатит C статус?

Ако си се тествал за хепатит C, ти знаеш дали резултатът е положителен или отрицателен. Но ако не си се изследвал, ти нямаш представа какъв е твоят хепатит C статус. Можеш да се тестваш безплатно и анонимно за инфекцията навсякъде в България. Натисни ТУК, за да си харесаш адрес.