Програма АЙВЪР през 2021: 173+ хепатит C и 41+ ХИВ резултати

0
710
програма АЙВЪР
програма АЙВЪР

През 2021-ва година COVID-19 продължи да изблъсква фокуса от други две животозастрашаващи инфекции, а именно хепатит C и ХИВ. Програма АЙВЪР за изследване на ХИВ и хепатит C е най-мащабната кампания за изследване на двата вируса в България. Тестването е безплатно и анонимно и се осъществява на всичките над 180 адреса на лаборатория РАМУС на територията на страната.   

173 са положителните хепатит C резултати през 2021

Осъществените хепатит C тестове през 2021-ва година са 5022, като 173 от тях са положителни. Тоест, 3,4% от направените тестове за периода 01.01.2021 – 31.12.2021 са позитивни. Положителни хепатит C (anti-HCV) резултати са отчетени в 23 (от 28) области в страната. Хората с положителни тестове за антитела на хепатит C са насочени към потвърждаване на резултата с PCR тест. България, както и Европа, изостава в борбата с хепатит C. Вирусът е една от основните причини за рак на черния дроб. За хепатит C вече има окончателен лек, който е безплатен чрез НЗОК, и се приема между 2 и 3 месеца.  

41 са положителните ХИВ резултати по програма АЙВЪР през 2021

За разлика от хепатит C, за ХИВ няма окончателен лек, но има поддържащо лечение. Терапията е безплатна за всички, не зависи от здравноосигурителен статус и се предоставя директно от Министерство на здравеопазването. От 5022 осъществени ХИВ теста през 2021-ва година, 41 са позитивни. Положителни ХИВ резултати са отчетени в 9 различни области на България. Интересното е, че 5 от позитивните проби са в изключително малки населени места, които не са областни градове и в които няма офис на Регионална здравна инспекция (РЗИ). 38 от положителните ХИВ резултати са при мъже, а другите 3 са при жени.  

Тествай се за ХИВ и хепатит C по програма АЙВЪР

Направи го още днес. Безплатно и анонимно е. Харесай си удобен за теб адрес, като кликнеш ТУК. Препоръчително е всеки човек на 18+ годишна възраст да се изследва за хепатит C и ХИВ поне веднъж в живота.

През 2021-ва година програма АЙВЪР се осъществи с финансовата подкрепа на AbbVie България, Gilead Sciences Europe Ltd., Мерк Шарп и Доум България, Janssen – Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson, GlaxoSmithKline и Обществен борд на TELUS International Europe в България.