САЩ също одобриха инжекционната ХИВ терапия от 6 дози годишно

0
675
Инжекционната ХИВ терапия и в САЩ
Инжекционната ХИВ терапия и в САЩ

Европейската агенция по лекарствата първа одобри инжекционната ХИВ терапия от само 6 дози годишно в края на 2020-та. На 1-ви февруари 2022-ра, Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) последва техните стъпки.

Инжекционната ХИВ терапия, вместо таблетки всеки ден, за хората, живеещи с ХИВ

Вместо прием на таблетка всеки ден, без изключение (365 дни в годината), новата терапия се приема само 6 пъти в годината. Двете инжекции (каботегравир и рилпивирин) се поставят наведнъж, от медицинско лице, и елиминират нуждата от прием на друга ХИВ терапия за следващите два месеца. Тоест, изцяло отпада нуждата от прием на таблетки. Този режим драматично ще улесни начина на живот на хората, които живеят с ХИВ, в държавите, които разполагат с иновативните инжекции. Изцяло ще изчезне необходимостта от носене на лекарства по време на пътувания. Напълно ще отпадне нуждата от всякакви обяснения, свързани с приема на таблетки, като „какво е това?“, „защо пиеш лекарства всеки ден?“ и др.

Какво казват пациентите, които са на инжекционната ХИВ терапия?

Според POZ, хората от клиничното проучване, които са избрали да останат на инжекционен режим, вместо таблетъчен, посочват разнообразни причини. Част от тях включват: по-голямото удобство, не се налага да мислят за ХИВ всеки ден, не се налага да боравят с опаковки хапчета, които биха могли да разкрият техния ХИВ статус.

Кога можем да очакваме инжекционната ХИВ терапия в България?

Все още няма данни, кога може да се очаква иновативната терапия в България. Ще има по-голяма яснота относно този казус през втората половина на 2022-ра година. Всеки пациент с ХИВ, който иска да получи информация относно „кога?“ може да очаква тази нова терапия, е препоръчително да пусне кратко и ясно запитване до Министерството на здравеопазването, електронен адрес: delovodstvo@mh.government.bg.

Все още не знаеш своя ХИВ статус?

Тествай се на всяко кътче в България, безплатно и анонимно, още днес. Избери си удобен за теб адрес, като кликнеш ТУК.