Правя анален секс без кондом. Трябва ми ПрЕП или ПЕП против ХИВ?

0
1306
Анален секс без кондом
Анален секс без кондом

Температурите се повишават, а слънцето залязва по-късно. Тези фактори играят своята роля върху сексуалния порив на хората в България и по света. Гей мъжете не са изключение. Пролетта е сезон, в който гей общността започва по-често и проактивно да търси секс. Съответно, изключително важно е този секс да не доведе до нежелани резултати. Пример за лоши последствия след секс е ХИВ инфекция заради анален секс без кондом. 

ПЕП (PEP) се приема веднага след анален секс без кондом

Доста гей/би мъже вече са чували за профилактиките, които предпазват от ХИВ. Много хора, обаче, все още не са сигурни коя е по-подходящата за тях: ПрЕП или ПЕП? Отговорът се крие в конкретните сексуални практики. Ако си попаднал в ситуация на рисков секс, като анален секс без кондом (скъсан, изхлузен, свален кондом), без ПрЕП, или партньорът не е с Неоткриваем ХИВ, на теб ти трябва ПЕП. Пост-експозиционната профилактика против ХИВ трябва да започне да се пие не по-късно от 72-я час след конкретния секс. Ако това е било случайна за теб ситуация, тоест, изключително рядко правиш анален секс без предпазни мерки, ПЕП е добра опция за теб. Терапията се приема четири седмици, всеки ден, по едно и също време.    

ПрЕП или ПЕП – кое е по-подходящо за мен? 

Ако често се случва да правиш анален секс без кондом, тогава ПрЕП (а не ПЕП) е силно препоръчителен за теб. Пре-експозиционната профилактиката (ПрЕП) ще те предпази от ХИВ, ако я приемаш по предписание. Задължително се тествай за ХИВ преди да започнеш да пиеш ПрЕП. Тази профилактика може да се приема само от ХИВ-негативни хора (хора, които нямат ХИВ). Изследвай се безплатно и анонимно за ХИВ на повече от 200 адреса в България. Ако твоят ХИВ тест е негативен, ти можеш да започнеш PrEP. ПрЕП се прилага по различни схеми, може да се приема всеки ден, както и само при нужда. За повече информация относно PrEP, кликни ТУК.