Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

0
570
Засегнатите от ХИВ
Засегнатите от ХИВ

На 15-и май 2022 бе отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Милиони хора по света са засегнати от ХИВ/СПИН епидемията. Живеем в свят, в който вече 41 години продължава да няма ваксина за ХИВ инфекция. Антиретровирусната терапия (АРТ) успешно контролира ХИВ и поддържа вирусния товар на неоткриваемо ниво. Това означава, че човек с ХИВ, който приема своята терапия по предписание, не може да предаде ХИВ по сексуален път. Същият може да има ХИВ-негативни деца и ще живее дълъг и продуктивен живот. Независимо от титаничните научни пробиви обаче, все още няма окончателен лек за ХИВ. Следователно, борбата с ХИВ/СПИН няма да приключи скоро. 

Засегнатите от ХИВ/СПИН в България днес 

По данни на Министерството на здравеопазването, от началото на годината до 5 май 2022 г. са открити нови 110 ХИВ – серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната от 1986 г. досега са 3 831 лица. 97.3% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 3% – при инжекционна употреба на наркотици. Броят на починалите от ХИВ/СПИН през 2021 г. е 49 лица. Към 31 март 2022 г. общо 2 000 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 972 (99%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.  

До колко сме съпричастни със засегнатите от ХИВ/СПИН? 

Според проведената от фондация АЙВЪР анкета от април 2022 година хората, живеещи с ХИВ в България продължават да се сблъскват с редица сериозни проблеми. Консултации на всеослушание, споделяне на лични данни пред други пациенти, липса на диалог с лекуващия лекар, липса на достъп до резултати от изследвания редовно фигурират в сигналите, които фондацията получава от пациенти с ХИВ. 

Все още не си се изследвал за ХИВ? 

Направи го още днес. Можеш да се тестваш безплатно и анонимно за ХИВ на повече от 200 адреса в България. Кликни ТУК за да си харесаш център.