Имам проблем с придържането към ХИВ терапията. Какво да правя?

0
681
Придържането към ХИВ терапията
Придържането към ХИВ терапията

Антиретровирусната терапия (АРТ) осигурява перфектен контрол над ХИВ в почти всички случаи. Независимо от това, достатъчно голям брой пациенти имат проблем с придържането към ХИВ терапията. Следователно хората, живеещи с ХИВ трябва да се запознаят с добрите практики за оптимален прием на лекарствата.

Ползвай аларма за придържането към ХИВ терапията

Оптимален подход за придържането към ХИВ терапията е да си навиеш аларма за един и същи час (всеки ден от седмицата) в който да я приемаш. Много хора, които живеят с ХИВ, са твърдо убедени, че няма как да забравят да изпият своята таблетка. Практиката обаче показва, че този момент ще дойде рано или късно. След като този момент настъпи, пациентът често изживява паника. Стресът е особено голям, ако са изминали много часове (или дори ден) от конкретното време за прием на терапията. Такива сценарии са невъзможни, ако на твоя телефон е навита аларма за всеки ден от седмицата, която звъни в един и същи час.

Избери най-спокойното време за теб от денонощието

Една от основните причини пациентите с ХИВ да не успяват стриктно да се придържат към своята терапия е избор на неподходящо време за прием. Помисли добре кой е най-удобният час от денонощието за теб. Кога си сам? Кога не си в движение? Съобрази този час с това дали твоята терапия зависи от храна (или не), дали има потенциален страничен ефект като инсомния (или не). Ако твоята терапия не зависи от прием на храна и не нарушава съня, ти можеш да я приемаш и вечерно време, когато хипотетично твоето ежедневие е по-спокойно.

Научи се да говориш за своя ХИВ статус

Ако пазиш своя ХИВ статус в тотална тайна, това има реален шанс да наруши твоето придържане към терапията. Ако в избрания час за прием на терапията си сред приятели/роднини/колеги, които не знаят за твоя статус, това може да забави изпиването на хапчето с много часове. ХИВ се промени изключително много през последните години. Все повече и повече хора са наясно, че ХИВ не е СПИН, и че човек, който се придържа към своята терапия не може да предаде вируса. Ако си по-отворен относно факта, че живееш с ХИВ с твои близки, това ще подобри придържането към ХИВ терапията.