Маймунската шарка и ХИВ | опасност за хората, живеещи с ХИВ?

0
556
Маймунската шарка и ХИВ
Маймунската шарка и ХИВ

Първо и най-вече, маймунската шарка не е гей болест. Инфекцията се предава изключително лесно и всеки човек, независимо от сексуална ориентация, може да се зарази. Вирусът на маймунската шарка се предава от животни и от човек на човек чрез близък контакт. Това може да включва контакт на кожа с кожа, целувки и контакт със замърсено облекло или спално бельо. Заразяването може да се случи и чрез респираторни капчици (кихане, кашляне) от близко разстояние, но не се разпространява на по-дълги разстояния като коронавируса, който причинява COVID-19. Не е известно дали маймунската шарка се предава по сексуален път чрез сперма или вагинална течност, но може да се разпространи чрез контакт с рани по време на секс. Какво трябва да знаят за взаимоотношението между маймунската шарка и ХИВ хората, които живеят с ХИВ?

Маймунската шарка и ХИВ

По данни на POZ, има недостиг на информация за маймунската шарка сред хората с ХИВ. Проучвания в Африка установяват, че хората с неконтролиран ХИВ могат да имат по-големи и по-дълготрайни лезии. Наблюдават се повече усложнения и няколко смъртни случая, но тези с добре контролиран ХИВ изглежда се справят по-добре.

„Има ограничени данни сред хората, живеещи с ХИВ, но тези, които приемат антиретровирусни лекарства и имат стабилна имунна система, не съобщават за по-тежко протичане“, според СЗО. „Тези хора, живеещи с ХИВ, които не са на лечение или остават имуносупресирани, може да имат по-тежко протичане на заболяването.”

„Понастоящем не препоръчваме никакви специфични действия за хора с ХИВ извън бдителността относно клиничните прояви и историята на експозицията“, според Британската ХИВ асоциация. Въпреки това организацията предполага, че хората с брой CD4 клетки под 200, откриваем вирусен товар или скорошно заболяване, свързано с ХИВ, вероятно имат по-висок риск от тежко протичане на маймунска шарка.

Маймунската шарка и ХИВ – как да се предпазим оптимално?

Хората, които смятат, че може да са били изложени на маймунска шарка, трябва сами да наблюдават симптомите в продължение на три седмици – максималната продължителност на инкубационния период – в идеалния случай избягвайки секс и друг близък контакт през това време.

Някои основни предпазни мерки могат да помогнат за предотвратяване на предаването на маймунска шарка. Ако се чувстваш зле, въздържай се от близък контакт, включително секс и публични събирания. В претъпкани места, където контактът кожа с кожа не може да бъде избегнат, дългите ръкави и дългите панталони намаляват излагането. Мий ръцете си често. Избягвай споделянето на секс играчки и лични вещи като четки за зъби. Тъй като вирусът може да се предава чрез респираторни капчици по време на контакт лице в лице, добре поставената маска може да помогне за предотвратяването на инфекция. Въпреки това, вирусът не се предава по въздуха на по-дълги разстояния, като например по време на случаен разговор или при преминаване покрай някого в магазин за хранителни стоки.