Лято без ХИВ – какво мога да направя по въпроса?

0
516
Лято без ХИВ
Лято без ХИВ

Контролът над твоето здраве е в твои ръце. Ако отдадеш този контрол на друг човек чрез “аз му се доверих”, “той изглеждаше здрав”, “на мен такива неща не може да ми се случат” и др., проблемът по-скоро е в теб. Най-горещият и отпускарски сезон е в своя разгар, което означава, че хората ще правят повече секс от обикновено. Гей общността разполага с всички средства за да има едно страхотно лято без ХИВ.  

Първата стъпка за лято без ХИВ – тествай се за ХИВ

Очевидното трябва да бъде казано отново и отново – единствено тест за ХИВ може да ти каже дали имаш или нямаш ХИВ. Всички други тестове, пълни кръвни картини и какво ли още не, което не е тест за ХИВ, не могат да определят твоя ХИВ статус. Изследвай се безплатно и анонимно за ХИВ и хепатит C на повече от 200 адреса в България. Кликни ТУК за да си избереш удобно за теб място.

Втора стъпка – знам своя ХИВ статус и той е положителен

Ако твоят тест за ХИВ е положителен, ти трябва да започнеш прием на антиретровирусна терапия (АРТ) – поддържащото лечение за ХИВ. Тази терапия е напълно безплатна и не зависи от това дали си здравноосигурен или не. Хората, които живеят с ХИВ и се придържат към своята терапия ще живеят толкова дълго, колкото хората, които нямат ХИВ. Освен това, приемането на АРТ по предписание ти гарантира, че ще постигнеш Неоткриваем ХИВ, тоест, не можеш да предадеш вируса по време на секс.

Трета стъпка – знам своя ХИВ статус и той е отрицателен

Твоят тест за ХИВ е негативен? Честито! Позволи на тази информация да те овласти завинаги. Използвай я за да вземеш нужните мерки и винаги да имаш негативен ХИВ статус. Абсолютно винаги ползваш кондоми по време на анален секс? Чудесно, продължавай в същия дух. Понякога не ползваш кондоми по време на анален секс? Ти се намираш в ситуация, в която е препоръчително да ползваш PrEP – хапчето, което се пие преди и след секс и те предпазва от ХИВ. По случайност си попаднал в ситуация на анален секс без предпазни мерки? PEP – терапията, която трябва да започне да се пие не по-късно от 72-я час след рисковия секс – ще ти помогне да останеш ХИВ-негативен. Действай разумно и се наслади на едно чудесно лято без ХИВ.