Човек отново е излекуван от ХИВ чрез стволови клетки

0
729
излекуван от ХИВ
излекуван от ХИВ

Отново се наблюдава вероятно излекуване на ХИВ инфекция при пациент, който е имал и левкемия. В тялото на човека липсва ХИВ вече повече от година. Мъжът, подобно на няколко други пациенти през годините, вероятно е излекуван от ХИВ чрез намиране на донор, чиято имунна система е естествено резистентна към вируса. 

Процедура само за хора с ХИВ и онкологично заболяване

Пациентът, който иска да остане анонимен, е най-възрастният човек досега, който вероятно е излекуван от ХИВ. Успехът е постигнат след трансплантация на стволови клетки за онкологично заболяване. Процедурата е планирана за лечение на левкемия на 66-годишния мъж. Лекарите се възползват от ситуацията, за да потърсят донор, който е естествено резистентен към ХИВ. Този механизъм за първи път проработи, за да излекува „пациента от Берлин“, Тимъти Рей Браун, през 2007. Методът след това бе използван и при лондонския пациент (новина от 2019), дюселдорфския пациент (новина от 2019), а в началото на 2022 и при пациентката от Ню Йорк. Всички тези хора са имали и онкологично заболяване заедно с ХИВ.

Най-възрастният пациент, който е излекуван от ХИВ

Човекът е известен като пациента от „Градът на надеждата“ по името на американското лечебно заведение в Калифорния, където е лекуван. Пациентът е диагностициран с ХИВ през 1988 г. Лекарите, които представят данните преди Международната конференция по СПИН 2022, смятат, че случаят отваря потенциал за по-възрастни пациенти с ХИВ и рак на кръвта за достъп до лечение и на двете заболявания. Процесът работи, защото стволовите клетки на донора имат специфична и изключително рядка генетична мутация. При хората (под 1% от световното население) с тази мутация липсват рецепторите, които ХИВ използва за да зарази клетките. След трансплантацията преди три години и половина, която е последвана и от химиотерапия, пациентът от „Градът на надеждата“ спира прием на ХИВ терапията си през март 2021 г. Той е в ремисия както за ХИВ, така и за левкемия повече от година.