Къде се изписват безплатни ХИВ лекарства в София?

0
1086
ХИВ лекарства в София
ХИВ лекарства в София

София е най-големият град в България, което предполага, че и най-големият брой хора, живеещи с ХИВ е в този град. Следователно е полезно за всички граждани, независимо от ХИВ статус, да знаят къде се изписват безплатни ХИВ лекарства в София. Терапията за ХИВ-позитивни пациенти в България се закупува директно от Министерството на здравеопазването и се предоставя чрез Наредба №34.   

Само една клиника изписва ХИВ лекарства в София

След като даден човек е потвърден като ХИВ-позитивен в Националната референта потвърдителна лаборатория по ХИВ, той има право на безплатна терапия. Ако иска да започне лечение в столицата, той ще бъде насочен към единствената клиника, която изписва ХИВ лекарства в София. Тя се нарича ОПИН (Отделението за придобита имунна недостатъчност) и е част от Инфекциозна болница, СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ ЕАД.

  • Адрес: София 1606, бул. „Акад. Иван Гешов“ 17
  • Началник отделение: д-р Нина Янчева – Петрова
  • Местоположение: Южен павилион, Първи етаж
  • Началник отделение, телефон – 02 90 23 731
  • Лекари, телефон – 02 90 23 732
  • Сестри, телефон – 02 90 23 733
  • Работно време: понеделник-петък, 8:30-13:30
  • Уебсайт: кликни ТУК

Първоначално лекарствата ще бъдат изписвани на ежемесечен принцип, което изисква посещение до клиниката всеки месец. От май месец 2019-та, след доказано придържане към ХИВ терапията в рамките на първата година, пациентите вече имат право да получат рецепти за три месеца.

Една е аптеката, от която се получават ХИВ лекарства в София

След като пациентът получи рецептата си от ОПИН, той може да вземе своите ХИВ лекарства единствено и само от болничната аптека. Тя се намира на около 100 метра разстояние от ОПИН и е с работно време понеделник-петък, 7:30 – 15:30 ч. Лекарствата могат да бъдат взети или лично, чрез показване на лична карта, или от друг човек чрез пълномощно. 

Лекарствата, които се изписват в софийската ХИВ клиника са идентични на медикаментите във всички западни държави. Изключение прави само най-новото в сферата, а именно, инжекциите с дълго действие, които все още не са налични в България.