Лятото приключи – тествай се за ХИВ веднага щом можеш

0
644
Тествай се за ХИВ
Тествай се за ХИВ

Горещите летни дни вече си отидоха. Заедно с тях приключи най-сексуалният сезон от годината. Тествай се за ХИВ, ако през последните три месеца си правил анален секс без предпазни мерки дори само един единствен път. Гей и бисексуалните мъже в България продължават да са диспропорционално афектирани от ХИВ инфекция.

Лято с анален секс? Тествай се за ХИВ

От всички видове секс, аналният секс без предпазни мерки продължава да е най-рискованият относно предаване на ХИВ. Независимо дали ползваш PrEP (хапчето, което предпазва от ХИВ) или кондоми, или имаш партньор с Неоткриваем ХИВ, редовното изследване за ХИВ е силно препоръчително. Кондомите често се късат или изхлузват, а има и случаи, в които са свалени нарочно. PrEP осигурява чудесна защита против ХИВ, но все пак, тази профилактика не предоставя 100% гаранция против инфектиране. Изключително важно е всеки гей или бисексуален мъж да знае своя ХИВ статус. В България ХИВ/СПИН продължава да отнема животи всяка година, без изключение. Всеки човек с потвърден ХИВ-положителен статус има право на безплатна терапия, която ще му осигури дълъг, качествен и продуктивен живот.

Тествай се за ХИВ, безплатно и анонимно, на повече от 200 адреса в България

Програма АЙВЪР в лаборатории РАМУС е най-мащабната ХИВ скрингингова инициатива в историята на България. Чрез тази програма можеш да се тестваш не само във всяко кътче на страната, но и с тестове четвърто поколение. Тестовете за ХИВ с кръв от вената са гарантирано по-точни от тези с боцкане по пръста, а и от оралните. Изследването за ХИВ по програма АЙВЪР в лаборатория РАМУС едновременно диагностицира за p24 антиген и за антитела (HIV type 1 and 2, p24 Ag, Ab). Специфичният за ХИВ p24 антиген се засича между 11 и 30 дни след инфекция. Това позволява на ХИВ-позитивен човек надеждно да разбере възможно най-рано своя статус. В България, преди тази инициатива, никога не е имало кампания за безплатно и анонимно изследване на ХИВ с тестове четвърто поколение.