Противогрипна ваксина | важна имунизация за хората, живеещи с ХИВ

0
528
Противогрипна ваксина
Противогрипна ваксина

Съществуват сериозни опасения, че идващият грипен сезон през зимата на 2022/23 може да бъде по-тежък от обикновено. Хората, живеещи с ХИВ, както всяка друга година, са призовани да си поставят противогрипна ваксина.

Защо да си поставя противогрипна ваксина, ако имам ХИВ?

Поради повишения риск от усложнения и по-голямата тежест на грипа сред хората, живеещи с ХИВ, те са считани за рискова група. Имунизацията се препоръчва от редица водещи здравни институции, сред които и Европейското клинично дружество по СПИН (EACS). Отделно, ваксинацията срещу грип е препоръчителна за масовото население, включително и деца, независимо от това дали определен човек има съпътстващи заболявания. Не забравяй, че грипът убива стотици хиляди хора по света всяка година.

Кога е препоръчително да си поставя противогрипна ваксина?

Грипната ваксина предпазва от различни щамове на вируса всеки сезон, така че е нужно да си поставяш тази ваксина всяка година. Лекарите препоръчват имунизацията против грип да се случи между септември и началото на ноември. Независимо от това, стига да са останали количества в аптечната мрежа и/или при личните лекари, ваксината против грип може да бъде поставена и на по-късен етап.

Безопасна ли е ваксината против грип?

Ваксината е безопасна за живеещите с ХИВ. Препоръчително е пациентът с ХИВ да е започнал прием на антиретровирусна терапия (АРТ) и да е с минимален брой от 200 CD4 клетки преди поставянето на грипна ваксина.

Ще взаимодейства ли противогрипната ваксина с моите ХИВ лекарства?

Не. Грипната ваксина не взаимодейства с никакви лекарства за ХИВ и е безопасна, независимо от ХИВ терапията, която приемаш.

Има ли друга по-добра защита срещу грип?

Най-добрата съществуваща защита против грипните вируси е съответната ваксина. Ще постигнеш оптимална защита, ако заедно с имунизацията редовно носиш маска в затворени пространства. Също така, не приемай антибиотици като превантивна мярка срещу грип. Антибиотиците имат ефект единствено и само върху бактериални инфекции, а грипът е вирусна инфекция.