Пациент с ХИВ: недоволен съм от здравната система, какво да правя?

0
815
Пациент с ХИВ
Пациент с ХИВ

Хората, живеещи с ХИВ в България имат достъп до безплатна и съвременна антиретровирусна терапия (АРТ). Грижата за пациента обаче не се изчерпва с изписване на лекарства и измерване на кръвни проби. Вече четири години, фондация АЙВЪР непрестанно получава сигнали за сериозни липси в системата, която отговаря за благосъстоянието на ХИВ-позитивните пациенти. Те варират от шокиращо лошо обслужване и поведение на медицински персонал, до невъзможност за консултация с лекаря на смяна и липса на лекарства или резултати от изследвания. Всеки пациент с ХИВ в България трябва да е наясно относно факта, че и държавата и персоналът в клиниката трябва да спазват основни стандарти. Един такъв стандарт е записан час, довел до осъществен преглед/консултация с лекар, в кабинет, на затворена врата.

Аз съм пациент с ХИВ и искам да подам сигнал, но ме е страх

Много от хората, живеещи с ХИВ, редовно споделят, че имат голямото желание да подават сигнали, но се притесняват, че ако го сторят, това може да има лоши последствия. Този страх регулярно изпъква като основна пречка срещу упражняването на пациентското право по входиране на писма за съществуващи проблеми в здравната система. Независимо от това, ти трябва да разбереш, че твоят уникален пациентски сигнал има голяма тежест. Не само това, но колкото повече пациенти подадат своя конкретен сигнал, толкова по-ясно ще се идентифицират най-често срещаните проблеми. Само така системата, която се грижи за теб, ще може да се подобри.

Като пациент с ХИВ, аз съм готов да подам сигнал

Твоят сигнал е препоръчително да бъде входиран не само до Министъра на здравеопазването, но и до Омбудсман на Република България. Включването на Омбудсман в кореспонденцията дава значителна тежест на твоя сигнал. Можеш да използваш този шаблон:

за да създадеш твоето писмо.

След като го напишеш, трябва да изпратиш файла на тези мейли:

Деловодство на Министерството на здравеопазването:

delovodstvo@mh.government.bg

Деловодство на Омбудсман:

delovodstvo@ombudsman.bg

Имаш нужда от адвокат, който вече има опит с гей/би мъже, живеещи с ХИВ?

Свържи се с адвокат Деница Любенова от Действие, на имейл: denitsa@deystvie.org