Защо България има нужда от ПрЕП програма през 2023?

0
876
ПрЕП програма в България
ПрЕП програма в България

Фондация АЙВЪР е единствената неправителствена организация в България с обществено полезна дейност, която има 100% фокус върху здравето на гей/би мъжете.

Групата на гей/би мъжете и другите мъже, които правят секс с мъже (МСМ) е диспропорционално афектирана от ХИВ и сексуално предавани инфекции (СПИ) на територията на Европа[1].  

ПрЕП е високоефективна интервенция, която предпазва от ХИВ

Презервативите (кондомите) са доказано успешно средство в борбата срещу ХИВ. Независимо от това, презервативът може да се скъса, изхлузи, или да бъде свален без знанието на партньора. ПрЕП или пре-експозиционна (предекспозиционна) профилактика е по-съвременен метод за защита против ХИВ, който се прилага вече 10 години[2]. Профилактиката е под формата на таблетка, която може да се приема всеки ден, или само при нужда. За разлика от презервативите, ПрЕП категорично овластява човека, който приема профилактиката, защото изпитата таблетка не може да се скъса, изхлузи или да бъде свалена без знанието на партньора. ПрЕП, който се приема правилно – всеки ден или поне четири пъти седмично – предпазва от ХИВ с ефективност от около 99%[3]. Налични са проучвания, които доказват подобни нива на ефективност и за ПрЕП, който се приема само при нужда (схемата 2-1-1)[4]. Вече съществува и ПрЕП под формата на инжекция с дълго действие, който смъква дозировката до само шест дни в годината. Този иновативен ПрЕП е още по-ефективен в превенцията на ХИВ инфекция, скоро ще бъде одобрен от Европейската агенция по лекарствата и вече официално се препоръчва от Световната здравна организация[5].

Наличност на ПрЕП в България

ПрЕП се продава в няколко аптеки в София, Пловдив и Варна от октомври 2019[6]. Според получена обратна връзка от хора, които са си го закупили, цената е 113 лв. за опаковка от 30 таблетки. Тази цена е твърде висока, считайки факта, че България е най-бедната страна в Европейския съюз, а минималната работна заплата варира около 700 лв.[7]. Подобно на най-добрите практики от Европа, препоръчително е създаването на Национална ПрЕП програма, която предоставя профилактиката, плюс нужния мониторинг (регулярно изследване на сексуално предавани инфекции и имунизация против HPV, HAV, HBV) към нея напълно безвъзмездно[8].  

Национална ПрЕП програма ще намали броя нови ХИВ инфекции

Използването на ПрЕП – независимо дали профилактиката се приема правилно – се асоциира с общо 60% намаление на риска от ХИВ инфекция сред онези гей/би мъже, които са изложени на висок риск от заразяване с ХИВ[9]. Това е силно значимо число относно цялостната ефективност на ПрЕП за една общност и означава, че България вече е години назад в борбата срещу ХИВ. В Европейския съюз единствено в България, Гърция, Латвия, Румъния и Словакия липсва някакъв вид ПрЕП програма[10]. Фактът, че има профилактика, която е доказано високоефективна в предпазването от ХИВ инфекция, която също така вече е налична в генеричен вариант, означава, че тази профилактика трябва да бъде широко и лесно достъпна за всеки човек (не само за гей/би общността), който има нужда от нея. Обратното би било дискриминационна практика и директно сравнимо със силно ограничен и скъп достъп до противозачатъчни хапчета против бременност. Понякога ползваната анти-ПрЕП аргументация в стил „Защо е нужно хапче против ХИВ, след като има кондоми?“ би направила изречението „Защо са нужни евтини и лесно достъпни противозачатъчни хапчета против бременност, след като има презервативи?“ да звучи нормално.   

Ограничаване разпространението на HPV, HAV, HBV чрез ваксинация като част от ПрЕП програмата

Човешки папиломавирус, хепатит А и хепатит B са три от най-лесно предаваните инфекции по сексуален път. Национална ПрЕП програма, която е съпроводена от регулярен мониторинг за всички сексуално предавани инфекции (СПИ) е идеален модел за намаляването на HPV, HAV, HBV сред гей/би мъжете в България, чрез безвъзмездна ваксинация[11]. Тук е важно да се отбележи, че докато някои хетеросексуални мъже правят секс с хипотетично ваксинирани против HPV жени (ваксинирани като момичета), сред гей/би младежите и мъжете се случва секс между двама неваксинирани против HPV партньори. Много българи, родени преди 1992 не са ваксинирани против HBV – вирус, който е сред водещите причинители на рак на черния дроб[12]. Успоредно с това, в България все още липсва програма за ваксиниране на момчета против HPV, независимо от факта, че вирусът може да доведе до рак на ануса, гърлото, пениса и др[13].

Намаляване на другите сексуално предавани инфекции чрез ПрЕП програмата

ПрЕП може да се използва само от ХИВ-негативни лица. Нужно е ПрЕП да се изписва след осъществен ХИВ тест от четвърто поколение (който едновременно изследва за антиген и антитела)[14],[15],[16]. В допълнение се препоръчва редовно изследване за сифилис, хепатит B, хепатит C, гонорея, хламидия, микоплазма. Рутинният мониторинг за тези инфекции сред ПрЕП потребителите е идеална възможност сексуално активни хора регулярно да бъдат изследвани за всички СПИ, а не само за ХИВ. Чрез такава най-добра практика, налична сред множеството ПрЕП програми в Европа, България ще може да ограничи не само броя ХИВ инфекции, но и броя на всички СПИ. Само по този начин, Националната програма за ХИВ и СПИ ще оправдае своето съществуване.   


[1] https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/hiv-and-men-who-have-sex-men-monitoring-implementation-dublin-declaration

[2] https://www.cdc.gov/nchhstp/newsroom/2012/fda-approvesdrugstatement.html

[3] https://www.cdc.gov/hiv/risk/estimates/preventionstrategies.html#anchor_1562942347

[4] https://www.thelancet.com/journals/lanhiv/article/PIIS2352-3018(22)00133-3/fulltext

[5] https://www.who.int/publications/i/item/9789240054097

[6] https://ivor.bg/2019/10/21/prep-in-bulgaria/

[7] https://kik-info.com/spravochnik/mrz.php

[8] https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/DD_PrEP_brief_May-2022-final.pdf

[9] https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(22)00106-2/fulltext#seccestitle160

[10] https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/DD_PrEP_brief_May%202022-revised-final.pdf

[11] https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/hpv-human-papillomavirus-vaccine/

[12] https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/prevention-hepatitis-b-and-c-eueea

[13] https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/evidence-immunogenicity-hpv-vaccines-males-0

[14] https://prepguidelines.com.au/clinical-assessment-before-starting-prep/

[15] https://www.sexualwellbeing.ie/sexual-health/prep/before-you-start-prep/

[16] https://www.cdc.gov/hiv/pdf/clinicians/materials/cdc-hiv-FlyerPrEPUpdateProvider508.pdf