Как да се предпазя от маймунска шарка?

0
2370
Маймунска шарка
Маймунска шарка

Как се предава маймунската шарка?

Маймунската шарка се разпространява лесно чрез близък контакт (лице в лице, кожа в кожа, уста в уста, уста до кожа) с човек, който има инфекцията. Това включва целувки или сексуален контакт. Хората са заразни, докато всичките им лезии не се покрият с коричка, струпеите паднат и отдолу не се е образувал нов слой кожа.

Вирусът може да се разпространи и чрез заразена среда, като например когато човек с маймунска шарка докосва дрехи, спално бельо, кърпи, предмети, електроника и повърхности. Някой, който докосва тези предмети и повърхности, може да се зарази. Инфектирането е възможно и чрез вдишване на кожни люспи или вирус от дрехи, спално бельо или кърпи.

Язви, лезии или рани в устата също могат да бъдат инфекциозни, което означава, че вирусът може да се разпространи чрез директен контакт с устата, респираторни капчици и вероятно чрез аерозоли с малък обсег.

Какво знаем за маймунската шарка и секса?

Маймунската шарка може да се разпространи чрез близък контакт от всякакъв вид, включително чрез целуване, докосване, орален, анален и вагинален секс с някой, който е заразен. Ако имаш необичайни обриви, обезателно избягвай сексуални контакти, докато не се консултираш със специалист относно сексуално предавани инфекции и маймунска шарка. Обривът може да се открие и на места, които са по-трудни за наблюдение, включително устата, гърлото, гениталиите, вагината и ануса/аналната област.

Вирусът на маймунската шарка е открит в телесни течности като сперма. Тъй като в момента не е известно дали маймунската шарка може да се разпространи чрез сперма или вагинални течности, хората, които са се възстановили от маймунска шарка, е препоръчително да използват презервативи за всички видове секс в продължение на 12 седмици след възстановяване от инфекцията.

Обменяй контакти с всеки твой нов сексуален партньор, дори и с хората, с които не възнамеряваш да се видиш пак. По този начин, можете взаимно да се уведомите, ако се появяват симптомите на маймунска шарка. Не на последно място, намаляване броя на сексуалните партньори може да намали риска от заразяване с маймунска шарка.

Имаш съмнение, че си преболедувал маймунска шарка? Тествай се за ХИВ

Сексуално предаваните инфекции понякога вървят ръка за ръка. Не е изключено, човек, който е преболедувал маймунска шарка, да има и друга инфекция, която се предава по сексуален път. Изследвай се за ХИВ с най-точните безплатни тестове в България. Кликни ТУК, за да си харесаш удобен за теб адрес. 

***

Инициативата #MPVandHIVbg се осъществява с подкрепата на Gilead Sciences Europe Ltd.