ХИВ и маймунска шарка | има ли опасност от по-тежко боледуване?

0
882
ХИВ и маймунска шарка
ХИВ и маймунска шарка

Комбинацията между две инфекции – ХИВ и маймунска шарка – със сигурност не е за пренебрегване. Хората, които живеят с ХИВ в България и по света, все още не разполагат с достатъчно изчерпателна информация относно това, дали/ до каква степен наличието на ХИВ води до по-тежко боледуване, причинено от маймунската шарка.

ХИВ и маймунска шарка – какво трябва да знам, ако живея с ХИВ?

Хората с някакъв вид имунен дефицит (не само ХИВ) може да са изложени на риск от по-тежко боледуване с маймунска шарка. Независимо от това, ако живееш с ХИВ, вече знаеш статуса си, започнал си прием на ХИВ терапия, към която се придържаш, ти вече си с т. нар. “Неоткриваем ХИВ”. Следователно, независимо от факта, че си ХИВ-позитивен, твоята имунна система е в стабилно състояние, благодарение на антиретровирусната терапия (АРТ). Като резултат, ти си съвкупно по-малко уязвим към други инфекции, на фона на хората, живеещи с ХИВ, които все още не са започнали лечение. В момента се осъществяват разнородни проучвания, с цел да се разберат повече детайли относно комбинацията между ХИВ и маймунска шарка.

Какво знаем за СПИН и маймунската шарка?

От друга страна обаче, маймунската шарка е по-опасна за онези хора, живеещи с ХИВ, които все още не знаят своя ХИВ статус и/или не са започнали прием на ХИВ терапията и/или имат СПИН. Има налични данни за смъртни случаи на хора, които вече са имали СПИН (брой CD4 клетки под 200) успоредно с маймунска шарка.

Живееш с ХИВ и се съмняваш, че имаш маймунска шарка?

Свържи се с инфекциониста, който отговаря за твоето ХИВ лечение. Ако не си сигурен как да се свържеш с лекаря, който следи твоето здравословно състояние, кликни ТУК

Има ли ваксина за маймунската шарка?

Ваксината, която предпазва от маймунска шарка, не е налична в България.

***

Инициативата #MPVandHIVbg се осъществява с подкрепата на Gilead Sciences Europe Ltd.