Излекуван ХИВ | пети човек е излекуван от вируса

0
651
Излекуван ХИВ
Излекуван ХИВ

Пореден случай на излекуван ХИВ е научно документиран при 53-годишен мъж от Германия.

Излекуван ХИВ и при дюселдорфския пациент

На конференция през 2019 г. изследователи открито говорят за пациента от Дюселдорф като потенциално излекуван от ХИВ. Близо четири години по-късно, учените официално обявяват, че при него продължава да липсва откриваем вирус в тялото. Пациентът е преустановил прием на каквато и да е ХИВ терапия преди четири години. По този начин той се присъединява към малка група хора, които могат да се считат за излекувани от ХИВ.

Излекуван ХИВ след трансплантация на стволови клетки

Подобно на пациентите от Берлин, Лондон, Ню Йорк и от „Градът на надеждата“, ремисията се постига чрез трансплантация на стволови клетки. При всеки един от тези пациенти процедурата е извършена, защото те са имали и левкемия (рак на кръвта). Иначе казано, тези пациенти, освен ХИВ-позитивни, са били и онкоболни. Те не са имали други опции, за да се преборят с левкемията освен осъществената рискова процедура. Трансплантацията на стволови клетки е потенциално опасна манипулация, която променя имунната система на човек. Основната и цел е да се излекува нечий рак, но в описаните случаи процедурата е довела и до излекуване на ХИВ.

Заличаване на протеин CCR5 като стратегия към лек за ХИВ

В процеса по лечение на онкологичното заболяване на описаните ХИВ-позитивни пациенти се осъществява трансплантация от уникални донори. Дарителите имат специфична мутация, при която липсва важният протеин CCR5. Именно този рецептор, който се намира върху повърхността на определени клетки от нашата имунна система, се използва от ХИВ за осъществяване на инфекция. Около 1% от световното население носи тази генетична мутация, което ги прави резистентни към ХИВ.

Това все още не е приложима стратегия за лекуването на ХИВ

Трансплантацията на стволови клетки все още е изключително сложна процедура. Към този момент манипулацията е твърде рискована, за да се предлага като потенциален лек за всеки човек, който живее с ХИВ.