ХИВ антитела | Имам позитивен ХИВ тест, а уж съм “неоткриваем”?

0
941
ХИВ антитела
ХИВ антитела

Стандартният тест за ХИВ във всяка лаборатория в България и по света изследва и за ХИВ антитела. За сравнение, специфичният тест, който определя, че човек, който живее с ХИВ е “неоткриваем” или “откриваем”, изследва за вирусен товар.

ХИВ антитела при хората на терапия и с неоткриваем вирусен товар

Базирано на пациентска обратна връзка, фондация АЙВЪР забелязва, че лекуващите лекари често пропускат да информират своите ХИВ-позитивни пациенти, че масово прилаганите тестове за ХИВ винаги ще дават положителен резултат. Причината за това е, че стандартният тест за ХИВ изследва за антитела, а ХИВ антителата са пожизнени. Това включва случаите, в които човекът, живеещ с ХИВ, е започнал антиретровирусна терапия, постигнал е неоткриваем вирусен товар и е в добро здраве. Тестът за вирусен товар на ХИВ не изследва за антитела, а на свой ред, тестът за ХИВ антитела не изследва за вирусен товар.

Живееш с ХИВ и си на терапия? Не си прави тестове за ХИВ антитела

Ако живееш с ХИВ, започнал си терапия, към която се придържаш и специфичните тестове за вирусен товар винаги дават резултат “неоткриваем”, няма от какво да се притесняваш. Успоредно с това, не си прави повече тестове за ХИВ, защото те винаги ще улавят антителата и ще дават положителен резултат. Като човек, който живее с ХИВ, от сега нататък е нужно да разчиташ единствено и само на тестове за вирусен товар на ХИВ. Тези тестове ти се полагат по време на кръвните контроли чрез клиниката, от която получаваш своята терапия.

Понякога в клиниката ми казват, че няма тестове за вирусен товар на ХИВ

Твоят вирусен товар на ХИВ трябва да се изследва минимум веднъж на всеки шест месеца. Това е единственият тест, който доказва, че твоята ХИВ терапия е успешна. Ако се намираш в ситуация, в която си информиран, че не са ти измерили вирусния товар, защото няма тестове, необходимо е веднага да пуснеш сигнал до Министерството на здравеопазването. За повече информация, кликни ТУК