ХИВ ремисия | Най-възрастният човек, излекуван от ХИВ, се разкри

0
733
ХИВ ремисия; източник ABC news
ХИВ ремисия; източник ABC news

През лятото на 2022-ра година бе съобщен поредният случай на ХИВ ремисия при ХИВ-позитивен пациент, който е имал и левкемия. Преди няколко дни той гордо и открито сподели своята уникална история.

Пациентът от “Градът на надеждата” е Пол Едмъндс

Пол Едмъндс е най-възрастният човек, засега, който е постигнал ХИВ ремисия. Той разбира, че е ХИВ-позитивен през 1988 година. В интервю пред ABC news, той разказва за своя житейски път и за живота като гей мъж през 80-те години на 20-и век в Сан Франциско. В разговора става ясно, че на Пол му е коствало време, докато събере кураж, за да се изследва за ХИВ. Според него, основна причина за този страх от теста е неописуемата стигма свързана с ХИВ/СПИН тогава. Години по-късно Пол разбира, че има и левкемия. Днес той е в ремисия и за ХИВ, и за левкемия благодарение на иновативния метод по трансплантиране на стволови клетки. Изгледай цялата история на Пол в това видео:  

ХИВ ремисия заради наличието на левкемия

Звучи парадоксално, но Пол е излекуван от ХИВ, защото е имал и левкемия. Успехът е постигнат след трансплантация на стволови клетки за неговото онкологично заболяване. Лекарите се възползват от ситуацията, за да потърсят донор, който е естествено резистентен към ХИВ. Процесът работи, защото стволовите клетки на донора имат специфична и изключително рядка генетична мутация. При хората (под 1% от световното население) с тази мутация липсват рецепторите, които ХИВ използва за да зарази клетките. Този механизъм за първи път проработи, за да излекува „пациента от Берлин“, Тимъти Рей Браун, през 2007. Методът след това бе използван и при лондонския пациент (новина от 2019), дюселдорфския пациент (новина от 2019), а в началото на 2022 и при пациентката от Ню Йорк. Всички тези хора са имали и онкологично заболяване заедно с ХИВ. 

Все още не знаеш своя ХИВ статус?

Изследвай се безплатно и анонимно за ХИВ на удобно за теб място, като кликнеш ТУК.