Положителен хепатит C резултат? Има кой да ти помогне

0
2507
Положителен хепатит C
Положителен хепатит C

Ако имаш положителен хепатит C тест, вероятно си изключително объркан и не знаеш към кого да се обърнеш за помощ. Можеш да получиш подкрепа и насоки за лечение от фондация АЙВЪР. За да се свържеш с нас, кликни ТУК.

Българското население масово не е наясно, че за хепатит C има окончателен лек

Директно действащите антивирусни средства (ДДАС) са налични в България от много години насам. ДДАС е терапия, която в над 95% от случаите е окончателен лек за хепатит C вирус (HCV). Лечението е под формата на таблетки и се приема между два и три месеца. Терапията е напълно безплатна за всички здравноосигурени лица и се покрива от НЗОК (Националната здравноосигурителна каса).

Имам положителен хепатит C резултат, какво да правя?

Ако твоят тест за хепатит C е позитивен, той трябва да бъде потвърден с по-висок клас изследване. Ако резултатът е финално потвърден като позитивен, силно препоръчително е да започнеш лечението за хепатит C възможно най-наскоро. Причината за това е, че HCV е една от водещите причини за цироза и рак на черния дроб в световен мащаб. Колкото по-рано се излекуваш от хепатит C, толкова по-бързо си гарантираш добро здраве на черния дроб.

По какво се разбира дали имам отрицателен или положителен хепатит C статус?

Единствено тест за хепатит C може да определи дали си се сблъсквал с вируса. Ако през 2023-та навършваш 40, 45, 50, 55 или 60 години, твоят годишен профилактичен преглед включва безплатно изследване за хепатит B и C. За да се възползваш от тези изследвания, просто трябва да посетиш твоя личен лекар в рамките на годината. Когато си там, нужно е да кажеш: “пуснете ми годишния профилактичен преглед”. Дори не трябва да конкретизираш, че искаш безплатните тестове за хепатит. Те са автоматично включени в изследванията ти. Не се притеснявай относно потенциално неудобни въпроси. Тези тестове не са обвързани с каквито и да е лични теми.