Хомосексуалност | В много държави не е ОК да си гей. Това касае ХИВ

0
827
Хомосексуалност
Хомосексуалност

Хомосексуалността представлява романтично и/или сексуално привличане между представители на един и същи пол. Този прайд месец си припомняме, че в много държави по света, на гей и бисексуалните мъже им е забранено да бъдат себе си. На 17-и май 2023, Международния ден срещу хомофобията, трансфобията и бифобията, UNAIDS (Програмата на ООН за ХИВ/СПИН) призова за декриминализирана хомосексуалност във всички страни. Те също така призовават всички държави да се справят с предразсъдъците срещу лесбийки, гей, бисексуални, транссексуални и интерсексуални хора.

Хомосексуалност – все още не е ОК да си гей в 60+ държави

В официално изявление, UNAIDS припомня, че 67 държави по света все още криминализират еднополовите отношения, като 10 налагат смъртно наказание. 20 държави криминализират половото разнообразие. Подобни закони вредят на общественото здраве на всички, коствайки животи. Общественото здраве и човешките права вървят ръка за ръка. Криминализацията, заедно с широко разпространената дискриминация и насилие, възпрепятства достъпа на ЛГБТКИ+ хората до животоспасяващи услуги. Във все по-голям брой случаи доставчиците на здравни услуги също са подложени на тормоз от бдителни лица или полиция при предоставяне на животоспасяващи услуги на ЛГБТКИ+ хора.

Криминализираната хомосексуалност какво общо има с ХИВ?

UNAIDS съобщава, че в страните, където еднополовите връзки са криминализирани, разпространението на ХИВ е пет пъти по-високо сред гей мъжете и мъжете, които правят секс с мъже, отколкото в страните, където еднополовите връзки не са криминализирани. Там, където е имало скорошни наказателни преследвания, това се увеличава до 12 пъти. Признавайки, че наказателните закони имат пагубно въздействие върху борбата срещу ХИВ, държавите членки на Обединените нации се ангажираха с амбициозни цели в Политическата декларация за ХИВ от 2021 г. Тази декларация цели премахването на наказателни закони, които подкопават борбата срещу ХИВ и изоставят ключови групи хора от населението. Държавите поеха ангажимент до 2025 г. по-малко от 10% от страните да имат наказателна правна и политическа среда, която пречи на ХИВ услугите.