Какво се промени в областта на ХИВ грижите за последната година?

0
642
Промени в областта на ХИВ
Промени в областта на ХИВ

На 22-23 юни 2023 в Пловдив се проведе Национална среща за добрите практики и предизвикателствата в областта на ХИВ и лечение на COVID-19. На срещата присъстваха представители на институции, лекари и неправителствени организации. Срещата бе организирана от Марфарма. Чрез презентация, фондация АЙВЪР сравни направените предложения от април 2022 и отбеляза какво се е променило, и какво не, за последните 14 месеца.

ХИВ клиниката в Инфекциозна болница София вече има кабинет за консултации

От началото на юни 2023 година, ОПИН (Отделението за придобита имунна недостатъчност) вече има консултативен кабинет. Фондация АЙВЪР изрази благодарност към Инфекциозна болница София относно оптимизираното ХИВ отделение. Подобрението включва очакваното от години създаване на специален кабинет за консултации и прегледи. Тази промяна вече позволява на пациента да получи рецепта и лекарска консултация/преглед в специализирано помещение. Преди обособяването на този кабинет, хората, живеещи с ХИВ редовно се оплакваха, че получават своите рецепти и консултации в коридора, чакалнята или в стая за болни.

Все още липсва дигитализация в областта на ХИВ грижите

Всички резултати от изследвания на хората, живеещи с ХИВ, продължават да са на хартия. Следователно, на пациентите регулярно им се налага да молят лекаря или сестрата на смяна да им позволи да снимат резултатите си с телефон. Фондация АЙВЪР направи сравнение как един ХИВ-позитивен пациент получава своите резултати в България (на хартия) и в Обединеното кралство (дигитален портал за всички резултати).

Издаване на шестмесечни рецепти и изпращане на лекарства до адреси

Хората, живеещи с ХИВ в България, които са в стабилно състояние продължават регулярно да посещават своята клиника по немедицински причини. Пациентът губи ценно време, енергия и пари (ако е от друго населено място) просто за да си вземе лекарствата. Пациентът нито получава преглед, нито консултация, нито дава кръвни проби по време на този вид посещения. За пореден път фондация АЙВЪР представи тази гледна точка на пациента и напомни, че премахването на тези ненужни посещения е голям плюс и за пациентите, и за медицинския персонал.  

Предложенията на фондация АЙВЪР за подобрения в областта на ХИВ от срещата през 2023

Мигновено разширяване капацитета на ХИВ секторите (заедно с нужните нормативни промени в наредби / закони) за да има:

  • комбинирана система за: изписване на 6-месечни рецепти за ХИВ+ пациенти в стабилно състояние + изпращане на лекарства до посочен адрес („стабилно състояние“ да се смъкне на 6 месеца след започване на АРТ, в рамките на които да има минимум 2 VL теста)
  • дигитален портал, където чрез код и парола пациентът има достъп до всички свои резултати от изследвания
  • приемно работно време от пон-пет чрез конкретен час за 10-20 мин. консултация/преглед в кабинет (часът за посещение фигурира в профила в портала на пациента)
  • цялостно отпадане на хартия, печати и друга излишна бюрокрация и за лекаря, и за пациента

За да прочетеш предложенията от 2022, кликни ТУК

Разгледай програмата от събитието: