Дигитални резултати за хората с ХИВ, получаващи терапия в София

0
647
Дигитални резултати
Дигитални резултати

2023 година се очертава като период за осъществяване на дългоочаквани промени. През юни месец, Отделението по придобита имунна недостатъчност (ОПИН), част от СБАЛИПБ “Проф. Иван Киров” ЕАД, бе оптимизирано с консултативен кабинет. По-малко от два месеца по-късно, хората, живеещи с ХИВ, които получават своята терапия от тази клиника в София, вече имат дигитални резултати за част от изследванията си.

Началото на края на хартията чрез портал за дигитални резултати за хората, живеещи с ХИВ

Дигитализацията касае изследвания като ПКК (пълна кръвна картина) и др. Все още не е ясно, кога резултатите за вирусен товар на ХИВ, най-важният тест, проследяващ ефективността на терапията, ще бъдат дигитализирани. Също не е ясно, дали те ще бъдат включени към новосъздадения портал на уебсайта на Инфекциозна болница София или не. През годините, фондация АЙВЪР регулярно получава сигнали от пациенти във връзка с техните резултати от изследвания. Сигналите касаят не само ограничен достъпът до резултати (липса на предоставяне на резултатите на хартиен или дигитален носител), но и невъзможност за навременното им получаване. Пациентите също отбелязваха невъзможността да получат своите резултати по телефона. Отделно, получаването на резултати от изследвания чак при следващото посещение до клиниката (след един, два или три месеца), беше определено като недопустимо. 

Как изглеждат дигиталните резултати и как да получа достъп?

При предстоящото ти посещение до ОПИН, би трябвало да получиш потребителски номер и парола за достъп до портала за резултати. След това е необходимо да използваш уебсайта на Инфекциозна болница София (кликни ТУК), за да провериш резултатите. На началната страница ще видиш бутон “проверка на резултати”:

Кликни върху него и въведи потребителския номер и паролата, които са ти предоставени в клиниката, по време на посещението:

Предложенията на фондация АЙВЪР за дигитализация

На две отделни срещи относно ХИВ грижите в България (едната през април 2022, другата през юни 2023), фондация АЙВЪР презентира и аргументира крайната нужда от дигитални резултати за хората, живеещи с ХИВ. За да се запознаеш с всички отправени предложения от фондацията, кликни ТУК, както и ТУК.