Анален секс без предпазни мерки това лято? Тествай се за ХИВ

0
646
Анален секс без предпазни мерки това лято
Анален секс без предпазни мерки това лято

Лято 2023 приключи. Много гей и бисексуални мъже са правили анален секс без предпазни мерки през изминалия сезон. Ако си бил в ситуация на дори само един рисков сексуален акт, време е да се тестваш за ХИВ. Можеш да се изследваш за ХИВ напълно безплатно и то с тест от четвърто поколение (HIV type 1 and 2, p24 Ag, Ab) на повече от 200 лабораторни адреса на територията на България. За да си харесаш удобна за теб локация, кликни ТУК.    

ХИВ тестовете от четвърто поколение засичат вируса значително по-рано от тестовете за антитела

Тест за ХИВ от четвърто поколение, извършен с кръв от вената, е над 90% надежден 30 дни след рисков секс и над 99% надежден 45 дни след секса. Това е така, защото този вид тестове успоредно изследват за специфичния p24 антиген, както и за антитела. След инфекция с ХИВ, p24 антигенът се засича в кръвта значително по-рано от ХИВ антителата. За сравнение, за да можеш да разчиташ на ХИВ тест, който изследва само за антитела, трябва да изчакаш да изминат 3 месеца от рисковия контакт. За по-визуална представа, разгледай инфографиката на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC):

Какво означава “анален секс без предпазни мерки”?

От видовете секс (орален, вагинален и анален), ХИВ се предава най-лесно чрез анален секс без защита. Анален секс без предпазни мерки е секс без:

  • Кондом (без презерватив),
  • ПрЕП (PrEP) – пре-експозиционна профилактика,
  • ПЕП (PEP) – пост-експозиционна профилактика, 
  • Неоткриваем ХИВ статус на партньора. Тоест, секс с ХИВ-позитивен партньор, който все още не е започнал прием на антиретровирусна терапия (АРТ) и не е достигнал неоткриваем вирусен товар.

Важно пояснение: дори да ползваш една или няколко от изброените предпазни мерки, тестът за ХИВ от четвърто поколение (с кръв от вената) е препоръчителен поне веднъж на всеки шест месеца. Кондомите понякога се късат, а употребата на ПрЕП понякога не е напълно стриктна.

Кликни ТУК, за повече информация относно ХИВ.