Диагноза хепатит C | достъпът до лечение вече е облекчен

0
316
Диагноза хепатит C
Диагноза хепатит C

До преди няколко месеца, при поставяне на диагноза хепатит C, здравноосигурените хора в България трябваше ненужно да чакат за достъп до лечение. Това задължително чакане забавяше терапията на пациента  с минимум шест месеца. Регулацията беше наложена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за да се проследи дали пациентът с хепатит C ще развие чернодробно заболяване преди да се назначи лечение. Лекари, пациенти и неправителствени организации години наред определяха това ненужно изчакване като нехуманно. Отделно, считайки факта, че хепатит C е инфекциозно заболяване, ограниченият достъп до терапия реално подпомага разпространението на вируса.

Какво се промени в сферата на лечението на хепатит C в България?

Хората с диагноза хепатит C вече няма да чакат шест месеца, за да получат право на лечение. Наложеното шестмесечно изчакване от НЗОК вече е в историята. В края на август 2023 актуализираните промени бяха обнародвани в Държавен вестник. Като резултат, здравноосигурените граждани, които имат хепатит C (HCV), ще могат да се излекуват от вируса значително по-бързо.

Диагноза хепатит C – какво е лечението и колко е ефективно?

Хепатит С се лекува с помощта на директно действащи антивирусни средства (ДДАС), които са под формата на таблетки. Лечението е изключително ефективно и изчиства инфекцията при повече от 95% от хората в световен мащаб. Таблетките се приемат от 8 до 12 седмици. Всички съвременни терапии за хепатит C са налични в България. Ако имаш положителен тест за хепатит C и се нуждаеш от помощ, кликни ТУК.

Все още не си се тествал за хепатит C?

Ако през 2023-та навършваш 40, 45, 50, 55 или 60 години, твоят годишен профилактичен преглед включва безплатно изследване за хепатит B и хепатит C. За да се възползваш от тези изследвания, нужно е да посетиш твоя личен лекар в рамките на годината. Когато си там, трябва да кажеш: “пуснете ми годишния профилактичен преглед”. Дори не е нужно да конкретизираш, че искаш безплатните тестове за хепатит. Те са автоматично включени в изследванията ти.

***

Инициативата #АмиХепатитC ? се осъществява с подкрепата на AbbVie