Имам HPV, има ли смисъл да си поставям HPV ваксината?

0
338
Имам HPV
Имам HPV

Ако вече имам HPV, трябва ли да си поставя HPV ваксината?

  • Заразяването с HPV води до краткотраен локален имунитет (само на мястото на заразяването), който не се задържа във времето.
  • HPV e инфекция, която намира различни начини да избяга от естествените защитни сили на организма.
  • Най-лесният начин за защита е ваксинацията, която осигурява образуването на антитела срещу деветте най-чести типа HPV, които причиняват не само генитални брадавици, но и някои ракови заболявания.  
  • Имам HPV – нужно ли е да се прави ваксина на вече заразен човек? Дори организмът да е заразен с HPV, шансът инфекцията да включва деветте типа, покрити от ваксината, е много малък. Ваксината би защитила от другите видове, които не присъстват в организма.
  • Защо да се ваксинирам, ако вече съм прекарал инфекцията? Обикновено инфекцията се самоизчиства в голям процент от случаите, но реинфекция (ново заразяване) е възможна. Образуваните HPV антитела, благодарение на ваксинацията, циркулират в целия организъм и го защитават от инфекция, осигурявайки надеждна и дълготрайна защита. Това е по-силна защита от краткотрайния локален имунитет, който се развива след заразяване с вируса.

Новата 9-валентна ваксина помага ли ми, ако вече имам HPV?

Важно е да знаеш, че 9-валентната ваксина не лекува HPV инфекции. Тоест, ваксината е превантивна (дава защита), но не е терапевтична. Въпреки това, дори ако си бил заразен с един, или няколко типа HPV, винаги има шанс да бъдеш заразен и с друг тип на вируса. Новата 9-валентна ваксина ти помага да се предпазиш от някои видове рак и генитални брадавици, свързани с HPV типове 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 и 58. Не забравяй, че HPV е най-често срещаната сексуално предавана инфекция.

Къде мога да се ваксинирам против HPV?

Можеш да получиш консултативен преглед и поставяне на ваксината против човешки папиломавирус (HPV) при разнообразие от лекари в България. За да се свържеш с лекар близо до теб, кликни ТУК.