ХИВ-позитивен | Какво представлява животът с ХИВ днес?

0
454
ХИВ-позитивен
ХИВ-позитивен

ХИВ и СПИН са две коренно различни понятия. ХИВ/HIV (човешки имунодефицитен вирус) е инфекцията, която може да доведе до СПИН (синдром на придобитата имунна недостатъчност). За съжаление, широката общественост в България – включително много лекари –  продължава да не прави разлика между двата термина. Животът на един ХИВ-позитивен човек днес, който се придържа към своето лечение, ще е толкова дълъг, колкото на ХИВ-негативен човек.

ХИВ-позитивен = имаш ХИВ; ХИВ-негативен = нямаш ХИВ

Ако имаш положителен ХИВ тест, който е окончателно потвърден с допълнителни кръвни проби в НРПЛ по HIV, ти си ХИВ-позитивен. Диагнозата със сигурност не е приятна новина. През 80те и първата половина на 90те години на 20-и век, ХИВ действително е смъртна присъда за повечето хора. Времената, в които живеем днес, са коренно различни. През 1996 година е открита комбинираната антиретровирусна терапия (АРТ), която е поддържащото лечение за ХИВ. Благодарение на нея, хората по света, които вече са имали напреднала фаза на ХИВ (или СПИН), буквално стават от смъртното си легло. През 2015 година Световната здравна организация официално препоръчва на всеки човек, който живее с ХИВ, да започне терапия веднага. Иначе казано, дори да си инфектиран с ХИВ преди месец, важно е да започнеш лечение възможно най-скоро.

Какво е да си ХИВ-позитивен в България?

ХИВ терапията в България е напълно безплатна. С изключение на най-иновативните инжекции с дълго действие, държавата разполага с всички най-нови еднотаблеткови режими. Приемът на една таблетка дневно, по едно и също време всеки ден, осигурява перфектен контрол над ХИВ инфекцията. Освен че запазва твоето здраве, ХИВ терапията ти помага да достигнеш до т. нар. “Неоткриваем ХИВ”. Лечението смъква вирусния товар на ХИВ до неоткриваемо ниво. Това означава, че ти си напълно безопасен за своите сексуални партньори, дори ако не ползвате кондоми (презервативи). Неоткриваем ХИВ = Непредаваем ХИВ или Н=Н; този научен консенсус също е известен и като “Лечението като превенция”. Ако живееш с ХИВ, но все още не си започнал терапия, кликни ТУК, за да си избереш удобна за теб клиника.