Хората, живеещи с ХИВ и рискът от напълняване. Какво знаем?

0
257
Хората, живеещи с ХИВ и наднорменото тегло
Хората, живеещи с ХИВ и наднорменото тегло

Хората, живеещи с ХИВ, са изложени на риск от напълняване, подобно на всички други хора по света. Напълняването понякога е допълнително подпомогнато и от някои антиретровирусни терапии (АРТ), които могат да имат такъв потенциален страничен ефект. Проучване, което е осъществено от Училището за медицински сестри към Университета на Вашингтон в Сиатъл, разглежда връзката между физическата активност и коремното затлъстяване при хора с добре контролиран ХИВ.

Наднормено тегло при хората, живеещи с ХИВ 

Проучването PROSPER-HIV (NCT03790501) цели да измери въздействието на физическата активност и диетата сред хората, живеещи с ХИВ. Този анализ включва 416 души, които приемат антиретровирусна терапия. Мнозинството (77%) са мъже, малко над половината са чернокожи, а средната възраст е 58 години. Участниците са имали неоткриваем вирусен товар и 78% са приемали интегразни инхибитори (INSTI). На изходно ниво средният индекс на телесна маса е 28,1 – в средата на диапазона на наднорменото тегло. Също така, 88% от участниците са имали излишно коремно затлъстяване.

Повече за проучването 

Участниците в проучването са използвали акселерометър, който се носи на бедрото между 7 и 10 дни и записва физическата активност. През този период те са правили средно по 4905 крачки на ден с обхват от 3233 до 7140 крачки. Те са били неактивни средно по 5,4 часа на ден. Повече от половината (55%) са постигнали фитнес целта на федералното правителство на САЩ от поне 150 минути физическа активност с умерена интензивност или 75 минути енергични упражнения на седмица.

Какво ни казват резултатите?  

Считайки възрастта, пола, трудовия статус и употребата на интегразни инхибитори, броят на крачките, предприети на ден, се свързва с намалена коремна мазнина. Обиколката на талията е с около 1 сантиметър по-малка за всеки допълнителни 1000 крачки на ден. От друга страна, по-голямото количество време, прекарано в липса на физическа активност, се свързва с по-голяма обиколка на талията. Авторите на проучването заключват, че по-голямата физическа активност е свързана с намалено коремно затлъстяване при хората, живеещи с ХИВ, които застаряват.