Анален секс без кондом – какво трябва да знаят гей мъжете?

0
400
анален секс без кондом
анален секс без кондом

През 2024 година понятието “анален секс без кондом” вече не е задължително равно на “анален секс без предпазни мерки”.

Анален секс без кондом – често борба между две крайни мнения

Съществуват безброй мнения в онлайн и в медицинското пространство, относно практикуването на анален секс без кондом. Консервативната крайност твърди, че употребата на кондоми е оптимална защита против сексуално предавани инфекции – това не е вярно. Либералната крайност твърди, че днес имаме всички нужни алтернативи, за да можем да правим анален секс без кондом – това също не е вярно.

Крайните скептици: кондомите предпазват от всички инфекции

В идеални условия, кондомите предпазват от повечето сексуално предавани инфекции. Реалността ни казва, че сексът рядко се случва в идеални условия. Независимо от десетилетията извършено сексуално образование по света (включително и в държавите с най-добро образование за секс), достатъчно много хора продължават да ползват кондомите грешно. Някои слагат презерватива неправилно (от обратната страна). Други го поставят правилно, но след това не слагат лубрикант – важно условие, за да не се скъса кондомът при анален секс. При трети, кондомът се изхлузва или къса по време на сексуалния акт и това се разбира едва след като актът е приключил. Четвърти са под влиянието на алкохол и/или наркотици. Има и случаи, в които активният партньор сваля презерватива по време на секс, без да информира пасивния партньор за този факт. Правилно ползваните кондоми са успешна защита против ХИВ, но не са толкова ефективна защита от HPV, хепатит А и хепатит B. Също така, хората, които ползват кондоми за орален секс са малцинство, а по време на този вид секс достатъчно лесно се предават сифилис, гонорея и хламидия.

Крайните либерали: иновациите позволяват анален секс без кондом

И това не е съвсем вярно. Човек, който е ваксиниран против HPV, хепатит А и хепатит B, който успоредно с това правилно ползва ПрЕП против ХИВ, няма оптимална защита против сифилис, гонорея и хламидия, ако прави анален секс без кондом. Иновативната употреба на антибиотика доксициклин веднага след секс като защита против сифилис, гонорея и хламидия намалява шанса от инфекция, но не е толкова успешен, колкото правилно употребен кондом по време на анален секс. 

Какво е оптималното, ако искам да правя анален секс без кондом?

Ако си ХИВ-позитивен и искаш да правиш анален секс без кондом, започни прием на ХИВ терапията, придържай се към нея и изчакай да бъде потвърдено, че имаш вирусен товар на ХИВ под 200 копия. След това се ваксинирай против HPV, хепатит А, хепатит B и менингит. Можеш да ползваш схемата DoxyPEP след секс, като защита против сифилис и хламидия. Престани да си правиш стандартните тестове за ХИВ (те ще са положителни винаги), но се тествай за всички останали сексуално предавани инфекции на всеки 3 или 6 месеца. Ако си ХИВ-негативен, правилно ползвай ПрЕП – хапчето, което предпазва от ХИВ (всеки ден по 1 таблетка или схемата 2-1-1). Имунизирай се против HPV, хепатит А, хепатит B и менингит. Също можеш да ползваш схемата DoxyPEP след секс, като защита против сифилис и хламидия. Изследвай се за всички сексуално предавани инфекции на всеки 3 или 6 месеца. Последно, но не и по значение, ти можеш да ползваш всички изброени иновативни защитни методи успоредно с кондоми.