Хапчето против ХИВ | Какви са фактите и митовете за ПрЕП?

0
161
Хапчето против ХИВ
Хапчето против ХИВ

Аз съм гей мъж. Какво трябва да знам за хапчето против ХИВ?

Мит 1: Не ми е нужен ХИВ тест преди да ползвам хапчето против ХИВ

Факт: ПрЕП е само за ХИВ-негативни хора. Можеш да ползваш ПрЕП единствено и само след като си се тествал за ХИВ с тест от четвърто поколение, който се извършва с венозна кръв. Ако случайно си ХИВ-позитивен, приемането на ПрЕП е вредно за твоето здраве. Профилактиката съдържа част от антиретровирусната терапия (АРТ) за хора, живеещи с ХИВ. Но ако вече имаш ХИВ, употребата на ПрЕП може да доведе до резистентност към конкретното лекарство. На свой ред, това ще ограничи твоите терапевтични опции, когато започнеш прием на ХИВ терапията. Редовното тестване за ХИВ и сексуално предавани инфекции на всеки 3 или 6 месеца, докато приемаш ПрЕП, е силно препоръчително.

Мит 2: Имам различни сексуални партньори, трябва да ползвам ПрЕП

Факт: ПрЕП е идеална защита против ХИВ, само ако имаш реалната нужда от него. Ако си от гей мъжете, които безотказно и правилно ползват кондоми заедно с лубрикант по време на анален секс, ти си успешно защитен от ХИВ. В случай, че допускаш пропуски в употребата на кондоми за анален секс, тогава е добре да ползваш хапчето против ХИВ.

Мит 3: Правя само орален секс без кондом, нужно е да ползвам ПрЕП

Факт: Употребата на ПрЕП за защита от ХИВ единствено при орален секс не се препоръчва. Шансът да се заразиш с ХИВ чрез орален секс без кондом, който ти извършваш (ти поемаш пениса в устата си), е 0.00% – 0.04% (или 1 на 2500).

Мит 4: Ползвам ПрЕП схемата 2-1-1 (само при нужда), но приех двойната доза след секса. Това не е проблем, нали?

Факт: Това е проблем! Ще бъдеш защитен от ХИВ чрез ПрЕП “само при нужда”, само ако си приел началната двойна доза между 24 и 2 часа (не по-късно от 2 часа) преди секс. Тялото ти се нуждае от минимум 2 часа, за да абсорбира лекарството и осигури защита. Ако си употребил ПрЕП неправилно и успоредно с това се е случил анален секс без кондом, ти имаш незабавна нужда от ПЕП (нещо, което е различно от ПрЕП).