Остаряването с ХИВ | Как да си гарантирам добро здраве?

0
149
Остаряването и ХИВ
Остаряването и ХИВ

Остаряването с ХИВ става все по-значима тема за хората, живеещи с ХИВ, както и за доставчиците на здравни услуги по света. Благодарение на антиретровирусната терапия, ХИВ-позитивният човек днес може да очаква да живее толкова дълго, колкото човек, който няма ХИВ. При някои хора, които живеят с ХИВ, процесът на стареене може да се ускори. На свой ред, това може да доведе до по-бързата поява на други придружаващи заболявания. Обаче процесът на стареене е комплексен и варира от човек до човек. Той зависи от множество фактори, като твоите гени, начин на живот, придържане към ХИВ терапията и др.

Остаряването с ХИВ може да бъде напълно стандартно. Как?

Твоят начин на живот диктува както качеството, така и продължителността на живота. След като вече живееш с ХИВ, ти трябва да вземеш съзнателното решение да си помогнеш, за да имаш един дълъг и качествен живот. Най-важното нещо, което трябва да направиш, е да се придържаш стриктно към твоята ХИВ терапия. Ще успееш да избегнеш множество ненужни заболявания благодарение на добре контролирания вирусен товар на ХИВ. Друго важно нещо е спазването на твоите посещения до клиниката, където получаваш своята терапия. По време на тези консултации можеш да споделяш с твоя лекуващ лекар за разнообразни притеснения относно твоето здраве в контекста на ХИВ.

Други фактори, които влияят върху стареенето

Ваксинирай се с всички препоръчителни ваксини за хората, живеещи с ХИВ (кликни ТУК). Ако си пушач, веднага спри цигарите. Пушенето е особено опасно за хората, живеещи с ХИВ. Ако вече си постигнал Неоткриваем вирусен товар на ХИВ, тютюнопушенето има много по-голямо влияние върху продължителността на твоя живот, отколкото ХИВ инфекцията. Пушенето може да съкрати продължителността на живота на човек, живеещ с ХИВ, средно с шест години. Също е препоръчително да спреш, или поне да ограничиш, приема на алкохол. Прекрати приема на наркотици, в случай, че употребяваш такива. Бъди физически активен и/или спортувай. Спазвай балансирана диета. Стимулирай ума си като решаваш пъзели или кръстословици. Развиването на ново умение също силно стимулира мозъка. Последно, но не и по значение, говори свободно за твоя ХИВ статус с приятел(и) и/или близки. Последното е лесно постижимо, ако общуваш с други хора, които живеят с ХИВ.