Вирусен хепатит | Какво трябва да знам за инфекцията?

0
3689
Вирусен хепатит
Вирусен хепатит

Хепатит означава възпаление на черния дроб. Този орган е жизненоважен, защото обработва хранителните вещества, филтрира кръвта и се бори с инфекциите. Когато черният дроб е възпален или увреден, неговата функция може да бъде засегната. Тежката употреба на алкохол, някои лекарства и някои медицински състояния могат да причинят хепатит. Хепатитът обаче често се причинява и от вируси. Най-често срещаните видове вирусен хепатит са хепатит А, хепатит В и хепатит С.

Какви са симптомите при вирусен хепатит?

Много хора с хепатит нямат симптоми и не знаят, че са заразени. Ако симптомите изобщо се появят в периода на острата инфекция, те могат да се изразят по всяко време от 2 седмици до 6 месеца след рисковия акт. Симптомите на остър хепатит могат да включват висока температура, умора, загуба на апетит, гадене, повръщане, коремна болка, тъмна урина, светли изпражнения, болки в ставите и жълтеница. Развитието на симптомите на хроничен вирусен хепатит може да отнеме десетилетия.

Къде мога да се тествам за вирусен хепатит?

Ако през 2024-та навършваш 40, 45, 50, 55 или 60 години, твоят годишен профилактичен преглед включва безплатно изследване за хепатит B и C. За да се възползваш от тези изследвания, просто трябва да посетиш твоя личен лекар в рамките на годината. Когато си там, нужно е да кажеш: “пуснете ми годишния профилактичен преглед”. Дори не трябва да конкретизираш, че искаш безплатните тестове за хепатит. Те са автоматично включени в изследванията ти.

Има ли ваксини за вирусен хепатит?

В България е налична комбинираната ваксина, която предпазва от хепатит А и хепатит B, както и отделна ваксина за хепатит B. Ако твоят тест за хепатит B е отрицателен, силно препоръчително е да се ваксинираш. По този начин предпазваш себе си, както и твоите сексуални партньори от една животозастрашаваща инфекция. Все още не съществува ваксина против хепатит C, но пък за сметка на това, вече има окончателен лек.