Прайд е времето да си припомним 5 основни факта за ХИВ

0
142
ПРАЙД
ПРАЙД

Глобалното Прайд движение вече повече от четири десетилетия включва информационни и застъпнически действия относно ХИВ/СПИН. ХИВ диспропорционално засяга живота на гей и бисексуалните мъже, както и на транс жените. Иначе казано, ЛГБТ+ общността има сериозна нужда от постоянна информираност относно ХИВ инфекцията. Следователно, време е да си припомним 5 основни факта за ХИВ.

Няма лек за ХИВ

Единствено антиретровирусната терапия (АРТ) – поддържащото лечение за ХИВ – може да контролира инфекцията. Някой твърди, че може да те излекува от ХИВ? Стой много далеч от този човек, защото той е шарлатанин.

ХИВ се предава по-трудно, отколкото си мислиш

Не можеш да се заразиш с ХИВ чрез случаен контакт като целуване, споделяне на прибори, кихане, кашляне, споделяне на ваната или тоалетната и др. Също така, ХИВ не се предава чрез ухапване от насекоми. Най-честите начини за предаване на ХИВ днес са анален или вагинален секс без предпазни мерки, или споделяне на игли и/или спринцовки при инжектиране на наркотици.

Неоткриваем ХИВ = Непредаваем ХИВ (Н=Н)

Хората, живеещи с ХИВ, които се придържат към своята терапия, не могат да предадат вируса на своите сексуални партньори. Дори ако не ползвате кондоми (презервативи). 

ПрЕП, кондомите и ПЕП те предпазват успешно от ХИВ

Предпазните средства против ХИВ прогресивно се увеличават през десетилетията. Все още няма ваксина, която защитава от ХИВ, но има ПрЕП (пре-експозиционна профилактика), кондоми (презервативи), ПЕП (пост-експозиционна профилактика), както и Неоткриваем ХИВ = Непредаваем ХИВ.

Митовете относно ХИВ са вредни за всички, а Прайд месецът е идеален момент да си припомним този факт

Грешната ХИВ информация, която е навсякъде в интернет, както и остарялата ХИВ информация, върху която все още се осланят не малко лекари, са неизмеримо вредни за цялото общество. ХИВ невежеството разколебава хората от провеждането на честни и спокойни разговори за ХИВ, тестването за ХИВ, започване на терапия в случай на ХИВ-положителен резултат, придържане към терапия и др.