COVID-19 (SARS-Cov-2) – основни факти за КОВИД

0
96
COVID-19
COVID-19

Какво е COVID-19 (SARS-Cov-2)?

COVID-19 е респираторно заболяване, причинено от SARS-CoV-2 (тежък остър респираторен синдром коронавирус 2). Този нов щам на коронавирусите се открива при хората през 2019 г. На 11 март 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) обявява пандемия от COVID-19. По данни на СЗО, повече от 7 милиона души са загубили живота си заради КОВИД, като смъртните случаи в България са над 37,000.

Какви са симптомите на COVID-19 (SARS-Cov-2)?

Симптомите на COVID-19 могат да включват отпадналост и/или умора, главоболие, повишена температура, възпалено гърло, кашлица, промяна или загуба на вкус и/или обоняние, болки в мускулите, диария. Тежестта на заболяването варира от човек до човек, като при някои хора, боледуващи с COVID-19, напълно липсват описаните симптоми. Наблюдават се затруднено дишане, недостиг на въздух, обърканост, или болки в гърдите при по-тежките случаи. Някои хора може да се нуждаят от специализирани медицински грижи. Понякога състоянието на боледуващия може рязко да се влоши през втората седмица на заболяването. При някои хора, боледуващи от COVID-19, се изисква хоспитализация, като част от тях ще имат нужда от интензивни грижи за дълъг период от време. 

Как се предава SARS-CoV-2 (COVID-19)?

SARS-CoV-2 се разпространява от човек на човек главно чрез капки, които се отделят във въздуха, когато заразен човек диша, говори, пее, крещи, киха, кашля, и др. Капките могат да бъдат вдишани от други хора, обикновено намиращи се на разстояние до два метра. Предаването на вируса може да започне два дни преди заразеното лице да има симптоми. След инфектиране, симптомите обикновено се появяват на пети или шести ден, но този период може да варира от един ден до две седмици. По-големите капки може да попаднат върху повърхности, които други хора докосват. Тогава хората може да поемат вируса с ръцете си и да се инфектират, когато докоснат носа, устата или очите си. Този начин на предаване на инфекцията е много по-рядко срещан.

Кои хора са изложени на риск от COVID-19?

COVID-19 може да е опасен за хора от всички възрасти. Заболяването може да е по-тежко при хората с по-слаба имунна система, като хората, които живеят с ХИВ и хората с различни придружаващи заболявания.

За повече информация относно COVID-19, кликни ТУК и ТУК.