[sgmb id=1]

Ние сме общност

ХИВ афектира диспропорционално гей мъжете по света. Причините за това са много. Една такава причина е фактът, че по сексуален път, ХИВ най-лесно се предава чрез анален секс.

Друга, много по-комплексна причина, е хомофобията и един от нейните резултатите – себеотричането.

Негативните нагласи към хомосексуалността в България са очевидни. Регулярно втълпяване за „неестественост“ в съзнанието на гей мъжa, още от дете, още преди да разбере, че е привлечен от хора от същия пол, може да е фатално. Когато даденият човек редовно получава директно или индиректно информация, че нещо му има, защото харесва мъже, тази информация може да се интернализира. Да се възприеме като истина от някои гей мъже. „Аз съм неестествен“, следователно трябва да си мълча, да съм по-малко себе си. Да съм дискретен.

Интернализираната хомофобия, на свой ред, може да нанесе необратими щети върху менталното и физическо здраве на гей мъжете. Започва поведение на дистанциране от факта, че реално искам и правя анален секс с мъже.

Започва търсенето на удоволствия с други такива, не-гей, мъже. Сексът трябва да е бърз и никой не трябва да разбере. Изживяването със същия мъж вероятно не се повтаря, защото „сме дискретни“. Идва момента, в който отново ми се прави секс, но търся друг не-гей мъж. Нямам контактите на стария, защото „сме дискретни“.

Това дистанциране води до друг етап, в който съответният мъж си казва „какво толкова като съм правил няколко пъти анален секс без презерватив, аз се пазя от болестите иначе“. Следователно „защо ми е да се тествам за ХИВ? Това се случва само на курвите, педалите, пищялките, недискретните“.

Обществото не се отнася добре към нас. Регулярно ни казва как трябва да живеем и да се държим, а ние рядко осъзнаваме, че това ни убива по един или друг начин. Един такъв начин е неизследван навреме ХИВ. ХИВ, който вече е довел до СПИН. СПИН, който ни е поставил на смъртно легло. Момент, в който изненадващо, някои гей мъже почти издъхват с отрицание в съзнанието и думите си.

Но ние сме общност. Като такава, трябва да си помагаме. Живеем в ерата на съвременна антиретровирусна терапия (АРТ). Изключително успешно поддържащо лечение за ХИВ, което също така е безплатно за всички. В ерата на Неоткриваем = Непредаваем не бива да има нито СПИН, нито стигма, нито себеотрицанието нанасяно с десетилетия от обществото. Разбери как можеш да помогнеш на своята общност:

[sgmb id=1]