Хепатит B

Тествай се безплатно за хепатит B

Ако през 2024-та навършваш 40, 45, 50, 55 или 60 години, твоят годишен профилактичен преглед включва безплатно изследване за хепатит B и хепатит C. За да се възползваш от тези изследвания, просто трябва да посетиш твоя личен лекар в рамките на годината. Когато си там, нужно е да кажеш: “пуснете ми годишния профилактичен преглед”. Дори не трябва да конкретизираш, че искаш безплатните тестове за хепатит. Те са автоматично включени в изследванията ти.

Какво е хепатит B?

Хепатит B е вирусно заболяване, което засяга черния дроб. Хепатит B (заедно с хепатит C) е основен причинител на чернодробна цироза/рак по света. Съществува остър хепатит B, който в повечето случаи след няколко месеца се изчиства от тялото и човекът придобива имунитет. За съжаление има и хроничен хепатит B, който, подобно на ХИВ, е хронично заболяване, за което все още няма лек и което изисква редовен прием на медикаменти.

Как се предава хепатит B?

Хепатит В може да бъде намерен в кръвта, спермата, урината, слюнката и фекалиите, както и в други телесни течности на човек, заразен с вируса. Хепатит B може да се разпространява чрез необезопасен секс, споделяне на игли при инжектиране на наркотици, споделяне на сламки при смъркане, или чрез попадането на кръв или други телесни течности в устата, очите или върху наранена кожа. Тоест, хепатит B може да се предава и чрез дълбоки целувки. Хепатит B е много по-заразен от хепатит А, хепатит С или ХИВ.

Има изключително успешна ваксина срещу хепатит B. Моля, ваксинирай се! По този начин не само си спестяваш седмици или месеци болка (ако е остър хепатит B) или гарантирано хронично заболяване, което ще те принуди да пиеш редовно лекарства (ако е хроничен хептатит B), но и предпазваш всички, с които общуваш.

Как да се предпазя от хепатит B?

Най-успешният начин за предпазване срещу хепатит B, е имунизирането срещу хепатит B. Ваксината се казва Енжерикс и е курс от три инжекции, най-често поставени в интервал от шест месеца.

Как да разбера дали имам хепатит B?

Ако си инфектиран с хепатит В, може да не проявиш никакви симптоми, но възможните симптоми могат да включват умора, гадене, повръщане, болка в областта на черния дроб, тъмна урина или светло оцветени фекалии и треска. Много възрастни развиват жълтеница, която кара кожата и бялото на очите им да пожълтеят. Понякога обаче симптомите могат да бъдат объркани с грип.

Докато повечето инфектирани с хепатит B рано или късно успешно се преборват с вируса, и престават да бъдат инфекциозни, около 10% остават дълготрайни носители (подобно на ХИВ). Хепатит В има дълъг инкубационен период, от един до шест месеца. В този период, човек е заразен, въпреки че това може да не е очевидно или лесно да се установи. Някои хора, които имат хепатит В, могат да боледуват за един до два месеца, обикновено без нужда от хоспитализация.

Ако хепатит B обаче стане хроничен, с течение на годините той може да доведе до цироза на черния дроб, рак на черния дроб и смърт.

Ако имаш съмнения, тествай се за хепатит B в която и да е лаборатория. Ако резултатът е отрицателен, след това е силно препоръчително да се ваксинираш срещу хепатит B и да сложиш притесненията относно тази инфекция зад гърба си.

Хепатит В е често срещана инфекция при хомосексуалните мъже с някои дългосрочни здравни ефекти.

Имам хепатит B. Как се лекува?

Понеже е вирусна инфекция, хепатит B не се третира с антибиотици. Не всеки се нуждае незабавно от лечение. Хората, които имат хронична (повече от 6 месеца) инфекция с хепатит В, трябва да посетят специалист и да направят кръвни тестове и да се извърши ултразвуково изследване на черния дроб. Решението за започване на лечението се основава на тези резултати. Повечето хора с хроничен хепатит B се лекуват с антивирусни медикаменти. Това са таблетки, които пречат на вируса да се възпроизвежда. Някои от тези лекарства са същите като някои от медикаментите, използвани за лечение на ХИВ (тенофовир, ламивудин). Всеки с хроничен хепатит трябва да избягва алкохола.

На кого трябва да кажа, че имам хепатит B?

Кажи на всеки, с когото си правил секс, или споделял игла (ако сте инжектирали наркотици заедно), до две седмици преди появата на жълтеница. Ако нямаш симптоми, се посъветвай с твоя лекар относно периода, който трябва да върнеш назад с цел преценка на хората, на които трябва да споделиш.

Проблеми

Недостатъчно хора се ваксинират срещу хепатит B. Неблагоприятната анти-вакс тенденция от последните няколко десетилетия прави изключително лоша услуга на човечеството. Заболяване като хепатит B, за което има ваксина, може да бъде напълно заличено.