Сифилис

Какво е сифилис?

Сифилис е бактериална инфекция. Когато бактерията прекара твърде дълго време в тялото, тя става изключително трудно лечима и може да доведе до необратими щети като ослепяване, мозъчни увреждания, сърдечни заболявания и смърт.

Как се предава сифилис?

Сифилис се предава чрез анален и орален секс без предпазни мерки, както и чрез дълбоки целувки и допир на кожа с кожа (което е изключителна рядкост). Сифилис се предава много лесно, не е нужно да има обмен на семенна течност или кръв.

Как да се предпазя от сифилис?

За оптимална защита срещу сифилис, ползвай презервативи и при анален и при орален секс.

Как да разбера дали имам сифилис?

Симптомите на сифилис се развиват в четири етапа:

Етап 1 (известен също като първичен сифилис):

Една малка и безболезнена (възпалена или втвърдена) бучка ще се появи между една и 10 седмици след заразяването, близо до мястото, където бактериите са влезли в тялото ти. Това може да бъде около ануса, пениса или устата. Възможно е това да остане незабелязано.

Етап 2 (вторичен сифилис):

От два до шест месеца по-късно може да получиш обрив по тялото и грипоподобно заболяване, включващо треска, главоболие и възпалено гърло. Симптомите между първия и втория етап могат да бъдат леки и трудно забележими.

Етап 3 (известен още като ранен латентен сифилис):

На този етап сифилис обикновено няма симптоми, но тъй като инфекцията вече е установена в кръвта, тя може лесно да се предава на сексуалните партньори.

Етап 4 (известен като късен латентен сифилис):

След няколко години, ако не се лекува, сифилисът ще престане да е заразен за сексуалните партньори, но на този етап инфекцията може да причини слепота, глухота, мозъчни увреждания, инфаркти, парализа, белодробни проблеми и инсулти.

Къде да се тествам за сифилис?

Изследването за сифилис трябва да бъде част от рутинните ти прегледи за сексуално здраве. Ако имаш различни сексуални партньори, препоръчително е да се тестваш за сифилис на всеки три месеца. Можеш да се тестваш за сифилис във всяка по-голяма лаборатория на територията на България. Тестът за сифилис с венозна кръв е за предпочитане, защото е по-надежден.

Имам сифилис. Как се лекува?

Най-препоръчителното и бързо лечение е с пеницилин. Сифилисът, ако се лекува достатъчно рано, е напълно лечим с правилните антибиотици и няма да причини трайни увреждания. Дори на последен етап, сифилисът все още е лечим, но всяка вреда в организма, причинена от инфекцията, може да бъде непоправима. Тъй като симптомите на сифилис са лесни за пропускане, препоръчително е редовно да се изследваш, ако имаш повече от един сексуален партньор.

На кого трябва да кажа, че имам сифилис?

Ако имаш първичен сифилис, трябва да уведомиш всеки, с който си правил секс до три месеца преди началото на симптомите, както и всеки, с когото си правил секс след появата на симптомите. Ако имаш вторичен сифилис или ранен латентен сифилис, трябва да уведомиш всеки, с когото си правил секс през последните две години. Тъй като сифилисът може лесно да остане незабелязан, трябва да положиш усилия да информираш възможно най-много партньори.

Проблеми

В ранен стадий, сифилис е едно много лесно лечимо заболяване, но за съжаление в България няма пеницилин и на лекарите им се налага да го лекуват с други антибиотици, които трябва да се прилагат много по-често, в сравнение със само една или две дози пеницилин.