СИФИЛИС

Какво е сифилис?

Сифилис е бактериална инфекция. Когато бактерията прекара твърде дълго време в тялото, става изключително трудно лечима и може да доведе до необратими щети за тялото като ослепяване, мозъчни увреждания, сърдечни заболявания и смърт.

Как се предава сифилис?

Сифилис се предава чрез необезопасен анален и орален секс, както и чрез дълбоки целувки и допир на кожа с кожа (което е изключителна рядкост). Сифилис се предава много лесно, не е нужно да има обмен на семенна течност или кръв.

Как да се предпазя от сифилис?

За оптимална защита срещу сифилис, ползвай презервативи и при анален и при орален секс.

Как да разбера дали имам сифилис?

Симптомите на сифилис се развиват в четири етапа:

Етап 1 (известен също като първичен сифилис):

Една малка безболезнена възпалена или втвърдена бучка ще се появи една до десет седмици след заразяването, близо до точката, където бактериите са влезли в тялото ти. Това може да бъде около ануса, пениса или устата. Възможно е това да остане незабелязано.

Етап 2 (вторичен сифилис):

До два до шест месеца по-късно може да получите обрив по тялото и грипоподобно заболяване, включващо треска, главоболие и възпалено гърло. Симптомите между първия и втория етап могат да бъдат леки и трудно забележими.

Етап 3 (известен още като ранен латентен сифилис):

На този етап сифилис обикновено няма симптоми, но тъй като инфекцията на този етап е установена в кръвта, тя може лесно да се предава на сексуалните партньори.

Етап 4 (известен като късен латентен сифилис):

Ето лошото – след няколко години, ако не се лекува, сифилисът ще престане да е заразен към сексуалните партньори, но на този етап инфекцията може да причини слепота, глухота, мозъчни увреждания, инфаркти, парализа, белодробни проблеми и инсулти.

Клиниката за сексуално здраве може да ви тества за сифилис и това трябва да бъде част от рутинните прегледи за сексуално здраве. Обикновено се тества чрез вземане на кръвна проба, въпреки че други телесни течности понякога се приемат в късните стадии на сифилиса. Всички възпаления, които имате, също могат да бъдат изследвани за признаци на сифилис.

Имам сифилис. Как се лекува?

Най-препоръчителното и бързо лечение е с пеницилин.

Сифилисът, ако се лекува достатъчно рано, е напълно лечимо с антибиотици, което не причинява трайни увреждания. Дори на последния етап сифилисът все още е лечимо, но всяка повреда, причинена от сифилиса, може да бъде непоправима. Тъй като симптомите са лесни за пропускане, си струва да проверявате редовно сексуално здраве, включително кръвни тестове за сифилис, ако сте сексуално активни и особено ако имате сексуален контакт с нови партньори. Кръвните тестове за сифилис обикновено включват три процеса на тестване и след инфекция, дори ако се излекува, някои от тези тестове ще дадат положителен резултат. Важно е да следвате съветите от клиниката на ГУМ, тъй като може да е трудно да се определи дали тестът реагира на предишната инфекция или на нова инфекция на сифилис.

На кого трябва да кажа, че имам сифилис?

Ако имате първичен сифилис, трябва да уведомите всеки, който сте имали секс, до три месеца преди началото на симптомите, както и всеки, с когото сте спали след поява на симптоми. Ако имате вторичен сифилис или ранен латентен сифилис, трябва да уведомите всеки, с когото сте имали секс, през последните две години. Често това не е практично и може само да уведомите някои от партньорите си. Тъй като сифилисът може лесно да остане незабелязан, трябва да положите усилия да информирате възможно най-много партньори.

Проблеми

В ранен стадий сифилис е едно много лесно лечимо заболяване, но за съжаление в България няма пеницилин и на лекарите им се налага да го лекуват с Цефтриаксон или други антибиотици, които се инжектират много по-често в сравнение със само една или две дози пеницилин.