ХИВ и хепатит C – какви са приликите и разликите?

0
1278
ХИВ и хепатит C
ХИВ и хепатит C

ХИВ и хепатит C са две животозастрашаващи инфекции, които се срещат и в гей общността. В България рядко се обръща достатъчно внимание и на двата вируса. Докато COVID-19 е безспорната глобална пандемия, която тероризира общественото здраве вече година и няколко месеца, вирусите на СПИН и рак на черния дроб са хронични епидемии от десетилетия насам.

Вируси, а не бактерии или гъбички

Много хора приемат антибиотици без да са наясно дали са заразени с вирусна, бактериална или гъбична инфекция. ХИВ и хепатит C са вируси. Следователно, антибиотиците нямат никакво въздействие върху тях. Ако не се чувстваш добре, не прибързвай с приема на антибиотик. Консултирай се с лекар, защото може да се окаже, че имаш вирусна инфекция, а не бактериална.

Как се предават ХИВ и хепатит C?

И двете инфекции се предават чрез кръв. Като ХИВ може да се предава и чрез сперма (включително предеякулат / предеякулационна течност) и кърма. Могат да се предават и чрез анален секс без кондом – ХИВ изключително лесно, а хепатит C много по-трудно. ХИВ може да доведе до СПИН (синдром на придобитата имунна недостатъчност), а хепатит C – рак на черния дроб.  

Какви лекарства действат върху ХИВ и хепатит C?

Антивирусни медикаменти се използват в борбата срещу тези вируси. За хепатит C има лек, който се пие между 2 и 3 месеца и окончателно изчиства тялото от вируса. Терапиите за хепатит C се наричат директно действащи антивирусни средства (ДДАС). ДДАС са безплатни в България чрез Националната здравноосигурителна каса. От друга страна, за ХИВ има поддържащо лечение, което се нарича антиретровирусна терапия (АРТ). АРТ е безплатна за всички, независимо от здравноосигурителен статус.

Къде мога да се тествам за ХИВ и хепатит C?

Можеш да се изследваш анонимно и безплатно за ХИВ и хепатит C по програма АЙВЪР във всички РАМУС лаборатории и манипулационни в страната. Избери си удобен за теб адрес от този линк.