Хламидия

Какво е хламидия?

Хламидия е бактериална инфекция. Може да доведе до безплодие и необратими щети на репродуктивните органи. Гей мъжете са изложени на риск от хламидия в пениса (уретрална), ануса (ректална) и гърлото (гърлена).

Как се предава хламидия?

Хламидия се предава чрез необезопасен анален секс (независимо дали си пасивен или активен) и необезозпасен орален секс (независимо дали лапаш пенис или ближеш анус). Хламидия се предава изключително лесно, не е нужно да има обмен на семенна течност или кръв.

Как да се предпазя от хламидия?

За оптимална защита срещу хламидия, ползвай презервативи и при анален и при орален секс.

Как да разбера дали имам хламидия?

Една до шест седмици след заразяването с хламидия, може да имаш жълтеникаво бял секрет от пениса, ануса или гърлото. Може също да изпитваш болка при пикаене или да имаш нуждата да пикаеш по-често.

Много от инфектираните с хламидия мъже изобщо нямат симптоми, независимо от това, че носят бактерията в себе си и могат да я предадат на своите сексуални партньори, без да го знаят.

Тествай се редовно за хламидия в пениса (изследват ти урината), ануса (изследват секрет от ректума), гърлото (изследват секрет от гърлото).

Имам хламидия. Как се лекува?

Хламидия се лекува с антибиотици. Задължително се консултирай с лекар за изписването на правилния антибиотик и дозировка. Не прави секс в периода, в който се лекуваш за хламидия, период, който най-често е една до две седмици.

На кого трябва да кажа, че имам хламидия?

Ако си разбрал, че имаш хламидия и имаш симптоми, трябва да уведомиш всеки, с който си имал секс, до четири седмици преди началото на симптомите.

Ако си разбрал, че имаш хламидия, но нямаш никакви симптоми, трябва да уведомиш хората, с когото си правил секс през последните шест месеца, или последния си сексуален партньор, дори сексът с него да е бил преди повече от шест месеца.

Проблеми

Много клиники в България често взимат само уретрален секрет (или урина), пропускайки факта, че пациентът може да е правил и орален и/или анален секс. Това е проблем, защото пациентът може да няма хламидия в урината, но да има в гърлото или ануса. Настоявай да бъдеш тестван и за трите: хламидия в пениса, ануса, гърлото.