Хепатит C

Тествай се безплатно за хепатит C

Ако през 2024-та навършваш 40, 45, 50, 55 или 60 години, твоят годишен профилактичен преглед включва безплатно изследване за хепатит B и хепатит C. За да се възползваш от тези изследвания, просто трябва да посетиш твоя личен лекар в рамките на годината. Когато си там, нужно е да кажеш: “пуснете ми годишния профилактичен преглед”. Дори не трябва да конкретизираш, че искаш безплатните тестове за хепатит. Те са автоматично включени в изследванията ти.

Какво е хепатит C?

Хепатит C е вирусна инфекция, която основно вреди на черния дроб. Хепатит C (заедно с хепатит B) е основен причинител на чернодробна цироза и рак на черния дроб по света.

Как се предава хепатит C?

Хепатит С не се предава толкова лесно, като хепатит А или хепатит В, но срещу него все още няма ваксина. Хепатит С присъства главно в кръвта (включително изсъхналата кръв), а може да бъде намерен и в сперма. Употребата на инжекционни наркотици е най-често срещаният начин за предаване на хепатит С, но сега е известно, че незащитен секс, особено високорисков секс и chemsex, е свързан с предаването на хепатит С. ХИВ-позитивните гей мъже по-лесно могат да се заразят с хепатит С по сексуален път, но това не означава, че ХИВ-негативните не са изложени на риск при незащитен секс.

Най-честите начини за предаване на хепатит C са: анален секс без презервативи с човек с хепатит C; споделяне на игли и спринцовки за инжектиране на наркотици, включително стероиди, с някой, който има хепатит С; фистинг от човек с хепатит С, който има рани на ръката си и не ползва ръкавица докато ти прави фистинг; фистинг от човек, който току-що е правил фистинг на друг човек с хепатит С и не е сложил неизползвана латексова ръкавица или е измил ръцете си между партньорите; да бъдеш пасивен с някой, който току-що е бил активен с друг мъж с хепатит С и който не е сменил презерватива или изобщо не е използвал презерватив; използване на вибратор или друга секс играчка, която току-що е била използвана от човек с хепатит С, но не е била напълно почистена, или на която не е бил поставен нов презерватив; споделяне на сламки или банкнота при смъркане с някой с хепатит С, тъй като малки петна заразена кръв могат да попаднат върху сламата/банкнотата.

Как да се предпазя от хепатит C?

Използвай нов презерватив при анален секс, ако току що е имало смяна на партньора (по време на тройки, оргии, chemsex партита);

Употребявай стерилни игли и спринцовки при употреба на инжекционни наркотици. / Използване на нова стерилна спринцовка и игла при инжектиране на стероиди или наркотици.

Увери се, че човекът, който ти прави фистинг, носи неизползвана латексова ръкавица. Ако нямате латексни ръкавици, уверете се, че човекът, който ти прави фистинг, няма рани по ръцете си и е измил добре ръцете си, ако току-що е правил фистинг на някой друг.

Слагане на нов презерватив на вибратора/секс играчката, ако е бил използван от някой друг.

Използване на собствени сламки, банкноти при смъркане.  

Как да разбера дали имам хепатит C?

Хепатит С може да има същите симптоми като хепатит А и В, но повечето хора, инфектирани с хепатит C, не забелязват никакви симптоми с години. Ако имаш съмнение, че можеш да имаш хепатит C, тествай се в която и да е лаборатория. Ако никога не си се тествал за хепатит C, го направи веднага щом можеш. Ако правиш секс с различни партньори и понякога сексът е необезопасен (анален секс без презерватив, фистинг без ползване на ръкавици, chemsex), се тествай за хепатит C на всеки 3 месеца.

Имам хепатит C. Как се лекува?

Инфектирането с хепатит С в рамките на първите шест месеца се нарича остър хепатит С. Приблизително всеки пети човек може да изчисти вируса през тези първи шест месеца. Но това може да бъде потвърдено само чрез регулярни кръвни изследвания, които ще докажат, че хепатит С вече не е в организма. Повечето хора, обаче, няма да изчистят хепатит С без лечение. 

Понеже е вирусна инфекция, хепатит C не се третира с антибиотици. България вече разполага с лека за хепатит C. Лечението е под формата на таблетки и продължава около 8-12 седмици. Таблетките се казват директно действащите антивирусни препарати и са високо ефективни в излекуването на хепатит C. Лечението е най-успешно в най-ранните фази на развитие на вируса, следователно се препоръчва редовно тестване за хепатит C. Ако си носител на хепатит C вече повече от шест месеца, определено трябва да започнеш лечение.  

В края на лечението се правят кръвни тестове, които проверяват дали хепатит C е бил изчистен. След това отново се правят кръвни тестове 12 и 24 седмици след спиране на лечението. Ако тези тестове не показват наличие на хепатит C, това означава, че лечението е било успешно и ти си излекуван. Успешното лечение, обаче, не ти дава имунитет срещу хепатит C и ти винаги можеш да бъдеш инфектиран отново, ако си изложен на нови рискове от заразяване с хепатит C.

На кого трябва да кажа, че имам хепатит C?

Кажи на всеки, с който си правил секс или с който си ползвал общи игли/спринцовки за инфектиране на наркотици до две седмици преди поява на жълтеница. Ако си разбрал, че имаш хепатит C, но нямаш симптоми, тогава обсъди ситуацията с твоя лекуващ лекар и той може да те посъветва на кои партньори е препоръчително да кажеш.

Проблеми

Все още няма ваксина срещу хепатит C. Вече инфектиран човек може да има липса на каквито и да е симптоми в продължение на години, което да го заблуди, че е здрав. Недостатъчната информираност за нуждата от регулярно тестване и необходимостта инфекцията да бъде хваната в най-ранния възможен етап продължават да са основни проблеми.