Хепатит А

Какво е хепатит А?

Хепатит А (жълтеница) е вирусно заболяване, което вреди на черния дроб.

Как се предава хепатит А?

Много хора, включително медицински лица, продължават да забравят факта, че хепатит А може да се предава по сексуален път. Хепатит А се намира във фекалиите и може да се предаде чрез замърсена храна или вода (затова винаги трябва да си миеш ръцете след ходенето до тоалетна) или чрез сексуални практики, като риминг (близане на ануса). Дори съвсем лекото стимулиране на ануса на партньора ти с език е рисково, особено ако той не се е изкъпал. Чукането или фингъринг (вмъкване на пръст в ануса) на партньора също може да разпространи хепатит А, тъй като е лесно да прехвърлиш вируса от пръстите към устата си.

Как да се предпазя от хепатит А?

Най-успешният начин за предпазване срещу хепатит А, е имунизирането срещу хепатит А. Ваксината за хепатит А е курс от две инжекции, поставени в интервал от шест месеца.

Как да разбера дали имам хепатит А?

Симптомите се появяват от две до шест седмици след инфекцията. Те могат да включват главоболие, висока температура, загуба на апетит, гадене, повръщане, сънливост и мускулни и ставни болки. На по-късен етап очните ти ябълки и кожата могат да станат жълтеникави (да станат жълти). Урината ти може да стане тъмнокафява, а изпражненията да са бледи. Черният дроб (точно под ребрата, от дясната страна на тялото) може да стане силно чувствителен. Не всички хора с хепатит А ще имат такива тежки симптоми. Ако имаш съмнения, тествай се за хепатит А в която и да е лаборатория. Ако резултатът е отрицателен, след това е силно препоръчително да се ваксинираш срещу хепатит А и да сложиш притесненията относно тази инфекция зад гърба си.

Имам хепатит А. Как се лекува?

Ако имаш хепатит А, не се опитвай да се самолекуваш с антибиотици, защото хепатит А е вирусна инфекция (антибиотиците се ползват само за бактериални инфекции). Единственото лечение на хепатит А е много почивка, диета с ниско съдържание на протеини и високо съдържание на въглехидрати и избягване на мазни храни и алкохол. Болестта се изчиства от само себе си в рамките на един до три месеца. При по-тежки случаи може да се наложи престой в болница, поради което е важно да има правилна диагностика за хепатит А и да се получи професионален медицински съвет. След като прекараш заболяването, ще имаш имунитет срещу хепатит А. 

На кого трябва да кажа, че имам хепатит А?

Ако имаш жълтеница (пожълтяване на кожата), кажи на всеки, с който си правил секс през двете седмици преди появата на жълтеницата, плюс всеки, с който си правил секс в рамките на седмицата след появата на жълтеница.

Проблеми

Недостатъчно хора се ваксинират срещу хепатит А. Неблагоприятната анти-вакс тенденция от последните няколко десетилетия прави изключително лоша услуга на човечеството. Заболяване като хепатит А, за което има ваксина, може да бъде напълно заличено.