PrEP против ХИВ

ВАЖНО

PrEP (ПрЕП или пре-експозиционна профилактика) може да се използва само от ХИВ-негативни хора. Следователно, преди да започнеш прием на PrEP, ти задължително трябва да се изследваш за ХИВ в лаборатория с тест от четвърто поколение, който се извършва чрез венозна кръв. Можеш да се изследваш безплатно и анонимно за ХИВ с тест от четвърто поколение във всяка от над 200-те лаборатории ТУК.

Как мога да получа рецепта за ПрЕП?

Можеш да получиш рецепта за ПрЕП (хапчето, което те предпазва от ХИВ) от д-р Пешев, телефон за връзка: 0885384831, всеки ден от 10:00 до 20:00.

Какво е PrEP?

PrEP означава преекспозиционна профилактика. PrEP се приема преди секс, следователно е преекспозиционен. Профилактика означава процедура, която предотвратява инфекции. Следователно, ХИВ-негативни хора могат да ползват PrEP, за да не се заразят с ХИВ.

На този етап PrEP представлява таблетка, която се приема перорално и включва два медикамента: тенофовир ДФ (TDF) и емтрицитабин (FTC). Най-известното патентовано име за тази комбинация е Трувада, но вече има и нови, генерични версии на PrEP.

TDF и FTC са широкоразпространени медикаменти за третиране на ХИВ. PrEP е одобрен в САЩ през 2012, а в Европа през 2016.

За кого е подходящ PrEP?

Ако си ХИВ-негативен и не ползваш презервативи редовно, PrEP ще намали риска да се инфектираш с ХИВ.

Други фактори, свързани с по-голям риск от заразяване с ХИВ, са:

 • Наличност на СПИ (сексуално предавани инфекции), особено ректални инфекции или сифилис
 • Употребата на стимулиращи наркотични вещества по време на chemsex (метамфетамин, мефедрон и др.)
 • Ако твоят ХИВ-позитивен партньор има проблем с придържането към своята антиретровирусна терапия (АРТ)
 • Ако се намираш в ситуация, в която е трудно или невъзможно да се използва презерватив
 • Ако предоставяш секс услуги
 • Ако смяташ, че твоят партньор или партньори са изложени на риск от заразяване с ХИВ
 • Ако твоят партньор е от страна, в която ХИВ се среща често
 • Ако твоят партньор има и други сексуални партньори
 • Ако ти или твоите партньори употребявате инжекционни наркотици и ползвате едни и същи игли и спринцовки

Пиши ни, ако искаш да разбереш до каква степен си изложен на риск относно заразяване с ХИВ.

Има ли хора, които не трябва да ползват PrEP?

PrEP не бива да се ползва от хора, които живеят с ХИВ.

PrEP обикновено не е препоръчителен, ако:

Колко е успешен PrEP?

 • PrEP изключително успешно предотвратява риска от заразяване с ХИВ. PrEP работи оптимално, ако се приема по правилния начин.
 • В световен план, от десетките хиляди хора, ползващи PrEP, са регистрирани само три ХИВ инфекции в случаите, в които даденият човек е ползвал PrEP. Два от тези три случая се дължат на ХИВ, който е резистентен към медикаментите в PrEP.

PrEP и страничните ефекти

 • Мнозинството от хората, ползващи PrEP, не изпитват странични ефекти.
 • Независимо от това, както всеки друг медикамент, PrEP е способен да предизвика странични ефекти. По време на научни проучвания е установено леко гадене, разстройство, подут стомах или главоболие по време на първия месец на ползване на PrEP при по-малко от един на всеки 10 души. Тези странични ефекти обикновено изчезват след първия месец.
 • Понякога PrEP води до по-сериозни странични ефекти, като занижена бъбречна функция и/или костна плътност. Ето защо се прави проследяване на тези две функции преди и по време на употреба на PrEP.

Развиване на резистентност към PrEP

Ако приемаш PrEP правилно, шансът да развиеш резистентност (тоест хапчето да престане да действа) е много малък.

Първо, резистентността се отнася до ХИВ, а не до човек. Следователно, ХИВ-негативен човек не може да е резистентен. Второ, резистентността е риск само ако си ХИВ-позитивен. Дори тогава рискът е малък.

Рисковете относно резистентност към медикамента са:

 • Ако започнеш да приемаш PrEP, без да знаеш, че вече си ХИВ-позитивен. Ето защо тестването за ХИВ преди да започнеш PrEP е неописуемо важно!
 • Ако станеш ХИВ-позитивен по време на период, в който си преустановил прием на PrEP, не се тестваш за ХИВ и отново започнеш да приемаш PrEP.
 • Ако изпускаш твърде много PrEP дози и концентрацията на медикамента в тялото ти е твърде ниска, за да те предпази от ХИВ.
 • Сблъскване с резистентен ХИВ. Това е голяма рядкост. В света са регистрирани само два случая, в които PrEP не действа заради резистентен ХИВ.

PrEP и СПИ (Сексуално предавани инфекции)

 • PrEP не те предпазва от други СПИ (сексуално предавани инфекции). Само от ХИВ! Най-добрият начин да се предпазиш от всичките СПИ е презервативът.
 • Въпреки че другите СПИ са предимно лесни за лекуване, понякога са придружени от неприятни и сериозни симптоми. Ето защо е важно да се тестваш редовно за всичките СПИ.
 • Три сексуално предавани инфекции, за които има ваксини: хепатит А, хепатит B, HPV. Редно е да се имунизираш срещу тях веднага щом можеш.

PrEP взаимодейства ли си с други медикаменти?

 • PrEP не си взаимодейства с повечето налични медикаменти. Но ако ти бъдат предписани лекарства, винаги споделяй с доктора, който ти ги предписва, че приемаш PrEP.
 • Важно е да запомниш, че TDF (единият от двата медикамента в PrEP) си взаимодейства с някои нестероидни противовъзпалителни лекарства, особено диклофенак. Приемането на двете хапчета заедно може да доведе до бъбречни проблеми. Други проблемни взаимодействия се наблюдават с ибупрофен и напроксен. Избягвай тези лекарства, ако приемаш PrEP, или сподели с доктора си, ако е наложително да ги пиеш.
 • PrEP е безопасен за транс и небинарни хора, които приемат хормонална терапия.
 • Можеш да намериш повече информация за PrEP и взаимодействия с дриги лекарства на този сайт:

www.hiv-druginteractions.org

Как да си купя PrEP?

 • Възможно е да се закупи генеричен PrEP онлайн.
 • Генеричен PrEP е версия на хапчето, която съдържа същите два медикамента (TDF + FTC). Две широкоразпространени генерични версии на PrEP са Tenvir-EM (произведен от Cipla) и Ricovir-EM (произведен от Mylan). И двете версии са одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата, което е ключово за тяхното качество. Други генерични версии на PrEP с подобно одобрение можеш да намериш тук:

www.fda.gov/InternationalPrograms/PEPFAR/ucm119231.htm

 • Когато закупуваш PrEP онлайн, е възможно да отнеме време, докато доставката пристигне до твоя адрес. Препоръчително е да направиш поръчката поне месец по-рано.
 • Ключово е да си поръчаш хапче, което съдържа TDF + емтрицитабин (FTC). Например, нужно е да си купиш Tenvir-EM или Ricovir-EM вместо просто Tenvir или Ricovir.
 • Следните сайтове дават полезна информация относно начина на поръчване на PrEP онлайн, независимо дали имаш рецепта (или не) за него:

www.iwantprepnow.co.uk

www.prepster.info

www.i-base.info/qa/category/prep

 • PrEP, поръчан чрез тези сайтове, е доказано добър. Проучване на 56 Dean Street (клиника за сексуално здраве в Лондон) отчита добри нива на медикаментите в тялото при хора, които ползват генеричен PrEP поръчан от iwantPrEPnow. Засечени са 0 трансмисии при над 400 души, ползващи генеричен PrEP, в рамките на година (Nwokolo N et al. IAS 2017, Abstract WEREC0962. https://programme.ias2017.org/Abstract/Abstract/5033)

Преди да почнеш PrEP

PrEP може да бъде ползван само и единствено ако си ХИВ-негативен. Следователно е задължително да се тестваш за ХИВ, преди да започнеш да приемаш PrEP.

Ако вече си ХИВ–позитивен, не го знаеш, но започнеш PrEP, ти можеш да развиеш резистентност към медикаментите (TDF, FTC) в таблетката.

Провери бъбреците си чрез кръвен тест за креатинин. Понякога е нужна и проба урина за протеин. Препоръчително е тези тестове да се направят, преди да започнеш да приемаш PrEP.

Тествай се за всичките СПИ (сексуално предавани инфекции). Регулярните тестове за всичките СПИ са нещо силно препоръчително за хората с активен сексуален живот, независимо дали ползваш PrEP или не.

Задължително се тествай за хепатит B (HBV). Съставките в PrEP са активни освен срещу ХИВ, и срещу хепатит B. Ако си ХИВ-негативен, но с хроничен хепатит B, можеш да ползваш PrEP, но ще се наложи да го пиеш много по-стриктно. Ако знаеш, че имаш хорничен хепатит B и искаш да започнеш да пиеш PrEP, редно е да се обърнеш към специалист (вирусолог/инфекционист).

Ако тестът ти за хепатит B е отрицателен, това е чудесна възможност да се ваксинираш срещу хепатит B и да премахнеш безпокойството относно това потенциално хронично заболяване от съзнанието си.

Ако вече си почнал PrEP

За хората, които вече приемат PrEP, мониторингът е толкова важен, колкото регулярното приемане на таблетката. Нужно е следното:

На всеки 3 месеца:

 • Тествай се за ХИВ
 • Тествай се за всичките СПИ (сексуално предавани инфекции)
 • Проба урина за протеин, чийто резултат ще покаже дали има нужда от допълнителни тестове (кръв и урина) за бъбречна функция
 • Допълнителен тест за бъбречна функция може да се наложи, ако си над 40 години и в риск от развиване на бъбречни проблеми.

На всеки 12 месеца:

 • Кръвен тест за бъбречна функция
 • Тест за хепатит C, ако правиш необезопасен анален секс или ако си мъж, който прави секс с мъже

За транс и небинарни хора:

Ако имаш притеснения относно хормонални взаимодействия, говори със своя доктор. Като изключим етинилестрадиол (не бива да се ползва заедно с PrEP), хормоналните нива няма да бъдат повлияни от PrEP.

Как да пия PrEP?

На тялото му е нужно време да абсорбира даден медикамент. Следователно PrEP трябва да се приема преди секс (за да повиши нивата на медикамента в тялото) и след секс (за да запази нивата високи).

Двата компонентва в PrEP са различни. Емтрицитабин (FTC) се абсорбира бързо и предоставя защита часове след прием, но пък и по-бързо спадат натрупаните нива от този медикамент. TDF, от друга страна, се нуждае от около 24 часа, за да достигне до ректалната и генитална тъкан, но запазва високи нива за по-дълго.

Можеш да приемаш PrEP според начина, по който правиш секс.

За анален секс проучванията сочат, че ежедневният прием предоставя оптимална защита. Но и опцията „само при нужда“ също се доказва като много стабилна. Какво ще рече „само при нужда“:

 • Прием на 2 таблетки (двойна доза) преди секс -> прием на 1 таблетка 24 часа след двойната доза -> прием на още 1 таблетка 48 часа след двойната доза.

Ежедневен прием на PrEP за анален секс

Повечето проучвания за PrEP проследяват опцията на ежедневен прием.

Когато приемаш PrEP всеки ден, ти осигуряваш на тялото си непрестанна, 24/7 защита срещу ХИВ. Това премахва разправията с планиране на това кога точно да правиш секс и кога да приемаш нужните дозировки, ако ползваш опцията „само при нужда“.

Ако правиш необезопасен секс всяка седмица, ежедневният прием на PrEP е препоръчителната опция.

Важно:

 • Ако планираш ежедневен прием на PrEP, но очакваш съвсем скоро да имаш рисков контакт, започни с двойна доза.
 • За анален секс, четири или повече дневни дози всяка седмица ще предоставят нужната защита, особено след първата седмица.

„Само при нужда“ PrEP за анален секс

За хората, практикуващи анален секс, които не желаят да приемат PrEP всеки ден, съществува опцията да го пият само тогава, което им е нужен. Това можем да определим като дозировка „само при нужда“.

Приемането на PrEP само преди и след секс е много ефективно. Тази опция е много атрактивна, ако не ти се налага/случва често да правиш необезопасен анален секс. Или пък ако знаеш кога точно ще правиш такъв секс.

Ако си купуваш PrEP онлайн, тази опция е още по-атрактивна, защото ще имаш нужда от по-малко дози и ще харчиш по-малко пари. Това също би намалило опасенията от потенциални странични ефекти. „Само при нужда“ опцията не е възможна, ако имаш хроничен хепатит B.

Дозировката при опция „само при нужда“:

 • Взимаш двойа доза PrEP (2 таблетки) преди да правиш секс. Препоръчително е това да стане между 2 и 24 часа преди сексуалния акт (това е дозировката, ползвана по време на IPERGAY проучването).
 • Взимаш 1 таблетка PrEP 24 часа след двойната доза.
 • Взимаш още 1 таблетка PrEP още 24 часа по-късно.

Казано накратко: опитай се да приемаш една таблетка 24 часа и 48 часа след първата двойна дозировка.

Предварителната дозировка е ключова за оптимална защита срещу ХИВ, но ако случайно я изпуснеш или изпиеш късно, приемането на двойна доза веднага щом се сетиш все пак ще предостави някаква защита.

Какво да направя, ако изпусна доза PrEP?

Ако изпуснеш едно хапче, или дори две, всичко ще бъде наред. Просто не прекъсвай приема на PrEP. Продължи с приема веднага щом се сетиш, че си изпуснал доза.

Ако ползваш PrEP ежедневно, но се случи повече от седмица да не си приемал доза, започни наново с двойна доза (две таблетки) и след това продължи, както обикновено, с по едно хапче на ден.

Никога не приемай повече от една двойна доза (две хапчета), когато започваш PrEP. Повече от една двойна доза на седмица може да е вредна за теб.

Не приемай повече от 7 таблетки на седмица.

Кутийката за хапчета е перфектен начин да следиш дали си изпил дозата си за съответния ден. Такива кутии могат да бъдат закупени от всяка аптека.

Избери си конкретно време в деня, в което да приемаш своя PrEP. Не е задължително да е точно избран час, но изборът на точен час ще ти помогне да се придържаш към PrEP възможно най-добре и ще доведе до оптимална защита срещу ХИВ.

Ако прекъсваш PrEP и се случи да имаш рисков сексуален контакт в периода на прекъсването, редно е да си направиш ХИВ тест, преди да започнеш PrEP отново.

Ако си избрал „само при нужда“ опцията и изпуснеш двойната доза преди секс, определено вземи двойна доза веднага след като се сетиш, дори да е след секс. След това продължи със схемата. Изпуснатите дози са по-опасни при „самo при нужда“ опцията, отколкото при ежедневната опция.

Мога ли да премина от ежедневен PrEP към „само при нужда“ PrEP и обратно?

Ако рискът ти от заразяване с ХИВ се промени, можеш да спреш и почнеш отново PrEP или да промениш начина, по който го приемаш. PrEP може да бъде съобразен с твоите нужди и начин на живот.

Опцията „само при нужда“ е невъзможна в следните ситуацтии:

 • Ако имаш хроничен хепатит B
 • За транс жени, транс мъже и небинарни хора, които желаят защита по време на необезопасен вагинален/фронтален секс.

Мога ли да прекратя PrEP напълно?

Подобно на гъвкавостта на прием на PrEP, ти можеш да решиш, че искаш изцяло да прекратиш приема на PrEP, което е напълно възможно.

Ако обсъждаш опцията за цялостно прекратяване на прием на PrEP с партньор (партньори), определено си направи тест за ХИВ и всичките СПИ (сексуално предавани инфекции) минимум 4 седмици след последния рисков контакт.

Прекратяване на ежедневен прием на PrEP: продължи да приемаш PrEP още 7 дни след последния рисков сексуален контакт, преди да го спреш.

Прекратяване на „само при нужда“ PrEP: ако си имал рисков контакт наскоро, продължи да приемаш PrEP по предписание за следващите 48 часа, тоест по една доза PrEP за двата поредни дни след последния ти рисков контакт. След това можеш да прекатирш PrEP. Винаги можеш да започнеш да приемаш PrEP отново.

Ако си преустановил приема на PrEP, но имаш рисков контакт, може да се наложи да ползваш PEP (постекспозиционна профилактика). PEP трябва да се започне не по-късно от 72 часа след рисковия контакт, за да може да те предпази от потенциално заразяване с ХИВ.

Информацията на тази страница е предназначена за гей мъже и адаптирана от UK Guide to PrEP.