Здраве

Сексуално образование/здраве в България?

Сексуално образование в България липсва, следователно сексуалното здраве на българина е лошо.

Сексуалното здраве на българския гей мъж, обаче, е още по-лошо, защото страда от така наречената институционализирана хомофобия. В редките случаи, в които има сексуално образование в час на класа или на случаен семинар в училище или университет, даденото мероприятие не включва лекция за секс между момчета/мъже.

С други думи, относно сексуалното образование с цел сексуално здраве, България се държи така, сякаш ние, гей мъжете, не съществуваме.

Като гей мъж, какво трябва да направя, за да имам добро сексуално здраве?

Считайки казаното по-горе, интернет и социалните мрежи са най-надеждният източник за намиране на нужната информация за твоето сексуално здраве като гей мъж. Това е и целта на фондация АЙВЪР, да информира и помага.

Какво подобрява моето сексуално здраве?

За да имаш добро сексуално здраве, трябва да бъдеш наясно със сексуално предаваните инфекции (СПИ) и как да се предпазиш от тях.

Обръщаме ти специално внимание на: ХИВ/СПИН, HPV, хепатит А, хепатит B, хепатит C, сифилис, гонорея, хламидия.

Ако никога не си се тествал за изброените инфекции, силно ти препоръчваме да го направиш веднага в която и да е лаборатория в страната, предлагаща изследвания за всички тези инфекции.

Колко често трябва да се тествам за сексуално предаваните инфекции (СПИ)?

Зависи от твоя сексуален живот. Ако практикуваш секс с повече от един сексуален партньор, препоръчително е да си правиш изследвания за всичките СПИ на всеки 3 или 6 месеца. Ако имаш по-скоро честа смяна на сексуални партньори, тестването на всеки 3 месеца е силно препоръчително.

Как да се предпазя от сексуално предаваните инфекции?

Срещу ХИВ можеш да се предпазиш с 1) презервативи, 2) PrEP/PEP, и 3) Непредаваемия ХИВ статус на ХИВ-позитивен партньор.

Срещу HPV (човешкия папилома вирус) има ваксина, която силно ти препоръчваме да си поставиш. HPV е най-лесно предаваната инфекция по сексуален път и реално погледнато, презервативите не са особено успешни срещу HPV. Вирусът се предава дори чрез дълбоки целувки и триене на кожа в кожа.

Срещу хепатити А и B – ваксинирай се с комбинираната ваксина срещу хепатит А и B. Подобно на HPV, презервативите не са особено успешни в предпазването срещу хепатит А и B. Особено срещу хепатит B, който подобно на HPV може да се предава чрез дълбоки целувки.

Хепатит C – 1) използвай презервативи за анален секс, особено ако става дума за групов секс/оргии; 2) използвай ръкавици, ако практикуваш фистинг; 3) използвай стерилни игли и спринцовки, ако използваш наркотици инжекционно.

Сифилис, гонорея, хламидия – презервативи за анален и орален секс; и трите инфекции се предават изключително лесно чрез орален секс.

Какво е PrEP?

PrEP е съкратеното изписване за преекспозиционна профилактика. Една таблетка, която можеш да пиеш само при нужда и да те предпази от ХИВ.

Какво е това Н=Н?

Н = Н е съкращение на слогана „Неоткриваем = Непредаваем“ и се отнася до предаването на ХИВ по сексуален път. Ако правиш секс с ХИВ-позитивен партньор, който е на лечение и вече е с неоткриваем ХИВ в тялото си, ти не си изложен на риск от инфектиране с ХИВ, дори ако не използвате презервативи. Всички научни изследвания сочат, че неоткриваемият ХИВ не може да бъде предаден по време на секс.

Какво е Кемсекс / ChemSex?

Някои гей мъже употребяват наркотици по време на секс (ChemSex) с цел увеличаване на сексуалното удоволствие и самочувствие по време на сексуалното изживяване.

Ако практикуваш ChemSex трябва да бъдеш наясно с факта, че този вид секс те поставя в ситуация, в която много по-лесно казваш “да” на много неща. Това е момент, който увеличава многократно риска от заразяване с която и да е от сексуално предаваните инфекции. Особено ХИВ и хепатит C.