Гонорея

Какво е гонорея?

Гонорея е бактериална инфекция, която може да бъде намерена в уретрата (там от където ти излиза урината), ануса, гърлото и очите. Може да доведе до артрит и безплодие. Гей мъжете са изложени на риск от гонорея в пениса (уретрата), ануса (ректална) и гърлото (гърлена).

Как се предава гонорея?

Гонорея се предава чрез необезопасен анален, вагинален и орален секс. Съществуват доказателства, че може да се предаде и чрез дълбоки целувки. Гонорея се предава изключително лесно, не е нужно да има обмен на семенна течност или кръв.

Как да се предпазя от гонорея?

За оптимална защита срещу гонорея, ползвай презервативи и при анален и при орален секс.  

Как да разбера дали имам гонорея?

Забележимите симптоми могат да включват бяла или зеленикава гной излизаща от пениса или усещане за парене, когато пикаеш или свършваш. При инфекцията в ануса може да има жълтеникав секрет, свежа кръв върху изпражненията след ходене до тоалетна, лека диария или сърбеж и болка при изхождане (акане). При гонорея в устата може да имаш възпалено гърло. Гонорея често няма симптоми, или те са прекалено леки, за да бъдат забележими, особено при гонорея в гърлото и ануса.

Тествай се редовно за гонорея в пениса (изследват ти урината), ануса (изследват секрет от ректума), гърлото (изследват секрет от гърлото).

Имам гонорея. Как се лекува?

Гонорея се лекува с антибиотици. Задължително се консултирай с лекар за изписването на правилния антибиотик и дозировка. Не прави секс в периода, в който се лекуваш за гонорея, период, който най-често е една до две седмици.  

На кого трябва да кажа, че имам гонорея?

Ако си разбрал, че имаш гонорея и имаш уретрални симптоми (симптоми в пениса), трябва да уведомиш всеки, с който си правил секс, до две седмици преди началото на симптомите.

Ако си разбрал, че имаш гонорея, но нямаш никакви симптоми, трябва да уведомиш хората, с които си правил секс, до три месеца, преди диагностициране с инфекцията, или последния си сексуален партньор, ако е бил по-дълъг от три месеца.

Проблеми

Бактериите (като гонорея) могат да бъдат убити от антибиотици, но често те стават устойчиви на тези лекарства. С гонорея това се е случвало много пъти през последните десетилетия. Един вид антибиотик постепенно престава да бъде ефективен и на негово място заема нов антибиотик, докато бактерията не развие устойчивост и към него, и е необходимо ново лекарство. За съжаление на хоризонта няма нови видове антибиотици срещу гонорея. Ако не се създадат нови, няма да имаме ефективни лечения за гонорея, след като сегашните антибиотици спрат да работят.

Резистентната към всички видове лечение гонорея не се лекува, което я превръща в хронично заболяване като ХИВ и хроничен хепатит B.

Много клиники в България често взимат само уретрален секрет (или урина), пропускайки факта, че пациентът може да е правил и орален и/или анален секс. Това е проблем, защото пациентът може да няма гонорея в урината, но да има в гърлото или ануса. Настоявай да бъдеш тестван и за трите: гонорея в пениса, ануса, гърлото.