ХИВ лечение

Защо ми е лечение, ако имам ХИВ?

Независимо от това дали си разбрал, че имаш ХИВ днес или вече живееш с ХИВ месеци или години, световната медицина силно ти препоръчва да започнеш лечение за ХИВ веднага.

Първата и най-важна причина да започнеш лечение за ХИВ, си ти. Лечението предпазва имунната ти система от трайни и необратими увреждания. Освен това, дългите години без лечение водят до СПИН, момент, в който възстановяването на имунитета става още по-бавно. Чрез лечението си осигуряваш дълъг и пълноценен живот и можеш да очакваш да живееш толкова дълго и продуктивно, колкото хората, които нямат ХИВ.

На второ място, твоето лечение срещу ХИВ, има благоприятен ефект за обществото. След като започнеш лечение, към което се придържаш, количеството ХИВ в твоето тяло ще падне до неоткриваеми стойности. Неоткриваемият ХИВ не може да бъде предаден чрез секс.  

Какво е лечението за ХИВ?

Лечението за ХИВ се нарича антиретровирусна терапия (АРТ). Това е поддържаща терапия, която се приема всеки ден по едно и също време. България разполага с модерна АРТ под формата на една или две таблетки, приемани веднъж дневно, често дори без храна. АРТ е безплатна за всички граждани и не зависи от здравноосигурителния ти статус. Лечението за ХИВ се изписва в тези пет клиники в страната.   

България спазва препоръките на Европейското клинично дружество по СПИН, следователно ти си в правото си да поискаш една от комбинациите в инфографиката:

Искаш да свалиш инфографиката в pdf? кликни тук.

Ти имаш пълното право да започнеш лечение за ХИВ веднага щом пожелаеш и никой не може да ти отнеме това право. Ако си попаднал в ситуация, в която ти е отказано лечение, незабавно ни подай сигнал за да ти съдействаме.

Какво е нужно преди да започна лечение за ХИВ?

Преди да ти бъде предписана АРТ, трябва да се извършат следните изследвания:

  • Тест за резистентност чрез генотипиране
  • Тест за вирусен товар (количеството ХИВ в милилитър кръв)
  • Измерване на брой CD4 клетки (клетките, които ХИВ атакува)
  • Изследване за чувствителност към медикамента Абакавир, HLA-B*5701 (ако лекарят планира да ти предпише АРТ, включваща Абакавир)

Имай предвид, че като пациент, имаш право на информиран избор на АРТ. Ако докторът, който ти предписва АРТ, ти дава комбинация, която не фигурира в инфографиката, ясно и културно поискай комбинация от списъка по-горе.

ВАЖНО: АРТ се пие всеки ден и до живот, следователно е важно да започнеш с една от препоръчителните комбинации в инфографиката.

Прочети повече за ХИВ терапията в последното Методическо указание за ХИВ на здравното министерство.